Ghid | Recenzii Stire

Bluetooth 5 – Tot ce trebuie sa stii

Ultimul standard wireless ce va mari raza de actiune, va avea o viteza mai mare dar si capacitate mult mai mare de broadcasting este conexiunea Bluetooth 5.0. In cele urmeaza va vom explica ce produse sunt compatibile cu noua conexiune.

Cu cresterea popularitatii conexiunii Bluetooth pe care foarte multi utilizatori o folosesc zilnic pentru casti, boxe portabile, TV-uri, laptop, smartphone, tableta samd, 14 billion de produse vor avea implementata tehnologia 5.0 pana la finalul lui 2020.

Vesti bune se anunta caci aceasta noua conexiune este net superioara fata de cele precedente.

 

Ce este conexiunea Bluetooth 5.0?

Bluetooth 5 este ultimul tip de conexiune wireless ce poate fi regasita in smartphone, tablete, smartwatch, boxe, laptop, desktop si multe astfel de echipamente IT-Audio-Video.

Bluetooth este practic o solutie de comunicare intre doua aparate intre care se transfera informatii. Asadar avem un emitator si un receiver de semnal Bluetooth. Felul in care ajung informatiile din punctul X in punctul Y, a fost motivul pentru care acum este dispobilia aceasta conexiune. Majoritatea utlizatoriilor se plangeau de raza scurta de actiune a acestei comunicari (de pana in 4-5 metri), cu ajutorul noii cinexiuni aceasta poate fi de pana la 20 metri, ceea ce va permite o mai mare mobilitate, insa si viteza cu care vor fi transmise aceste informatii este net superioara.

 

Cat de puternic este Bluetooth 5?

 

Raspunsul la intrebarea de mai sus este simplu, este mai puternic decat ai avea tu momentan nevoie. Prin comparatie cu conexiunea precedenta Bluetooth 4.2 Low Energy, noua conexiune este de 2 ori mai rapida, cu o raza de 4 ori mai mare, de 8 ori mai mare rata de transfer.

Daca iti doresti sa utilizezi la maxim proprietatiile mentionate mai sus, nu uita ca discutam de o rata de transfer de 2Mbps. In practica asta inseamna viteza si stabilitate pentru o conexiune over-the-air.

Gratie noii raze de actiune (240m mentionata de producatori), boxa wireless sau castiile wireless vor putea functiona la o distanta apreciabil mai mare fata de sursa (emitator) utilizata, decat putea oferi Bluetooth 4.2 Low Energy in trecut. Astfel ca urmare a acestei raze de actiune, poti utiliza fara probleme anumite produse in spatii mult mai mari, printre acestea mentionam camere de securitate, frigidere inteligente, termostate inteligente.

Ca urmare a cresterii de banda, aceasta conexiune va putea fi folosiat cu succes in spatii mari precum stadioane sau shopping center. Conexiunea Bluetooth 5 permite utilizarea mai multor aparate legate simultan la aceeasi sursa, cum ar fi 2 perechi de casti conectate la un smartphone. Ca exemplu Samsung Bluetooth Dual Audio permite castiilor wireless sa aibe volum independent pe fiecare casca.

 

Ce produse vor fi compatibile Bluetooth 5?

Pentru inceput foarte putine smartphone au implementat aceasta conexiune, insa cu siguranta acest lucru se va face rapid pentru majoritatea marciilor.

Smartphone care au conexiune 5.0 implementata:

iPhone: 8, 8 Plus, X

Samsung: Galaxy S8, Galaxy S8 Plus, Note 8, Note 9, Galaxy S9, Galaxy S9 Plus

LG: V30

Boxe Wifi care au conexiune 5.0 implementata: Anker Zolo Liberty+, Apple Home Pod,

 

Va aduce o imbunatatire de sunet Bluetooth 5 pentru boxe si casti WiFi?

 

Din pacate nu, este raspunsul la intrebarea de mai sus. Bluetooth 5 este gandit sa asigure un permitre mult mai mare intre sursa si casca/boxa wireless, intre sursa si alte echipamente, sa ofere un transfer mai bun de date, insa nu sa aduca o imbunatatire in sunet. Bluetooth 5 va fi mult mai eficient pentru sursa, practic va economisi foarte mult bateria emitatorului, lucru care va fi plaudat cu siguranta de toti utilizatorii, majoritatea dintre ei plangandu-se ca odata ce conexiunea Bluetooth e pornita, aceasta consuma multa energie.

Trebuie sa mentionam ca nu au fost comunicate inca toate aspectele legate de calitatea audio, este foarte probabil ca urmare a cresterii benzii sa permita streaming audio 256 sau 320Kbps. Inca aceste informatii nu sunt oficiale ci doar simple speculatii.

De indata ce vom avea noutati, va vom anunta.

 

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: