Cabluri | Conectica Ghid | Recenzii

Cabluri Alimentare – Test (buget 990-3000lei)

Introducere

In universul audio hifi exista o multime de discutii despre importanta cablurilor de alimentare. Pe paginile producatorilor de cabluri gasim diferite explicatii ale influentei acestora intr-un sistem audio. Unii argumenteaza folosind caracteristicile electrice ale materialelor, altii evidentiaza modul in care curentul ajunge in aparate pe ultimii metri, altii pur si simplu spun ca merita sa testezi si sa lasi urechea sa decida. Ultima idee cu greu poate gasi contestatari, pentru ca nu presupune in nici-un fel o formula voodoo, ascultatorul este provocat sa experimenteze empiric influenta unui cablu de alimentare in sunet. Din cauza controverselor generate de acest subiect am evitat publicarea unui articol pe blogul AVmall despre acest subiect. Oportunitatea abordarii acestui subiect a aparut in mometul livrarii unui sistem audio de top catre unul din clientii nostri. Am instalat sistemul, am inceput sa ascultam muzica, apoi pe baza auditiei, am pozitionat boxele pentru cel mai bun sunet raportat la pozitia de ascultare. Sunetul parea in regula, dar parea sa lipseasca ceva. Inainte sa ajungem la client ne asigurasem ca avem cablurile potrivite pentru acest sistem. Am continuat sa incercam diferite cabluri interconect si de boxe fara un rezultat castigator. Dupa 3-4 ore de teste am decis ca ar trebui incercata o alta abordare. Schimbasem cablurile considerate aproape de toata lumea importante, mai ramasese sa incercam inlocuirea cablurilor standard de curent cu unele dedicate. Din pacate nu aveam cabluri de curent la noi, asa ca a trebuit sa continuam testul a doua zi. Urmatoarea zi am mers la client pregatiti. Scurtam povestea si va spunem ca am reusit sa oferim un potential maxim sistemului in momentul in care am folosit cabluri de curent dedicate. Voodoo sau psihoacustica, greu de precizat, cert este ca la plecarea noastra proprietarul era un om fericit. Inchidem aici acest preambul si ne intoarcem la subiectul acestui articol si anume testarea unor cabluri de curent intr-un sistem audio.

Pregatire Test

Pentru acest experiment am ales 3 cabluri de 200 euro si unul de 650 euro. Cu acestea am alimentat un amplificator Electrocompaniet …. Sistemul a fost compus din urmatoarele:
• Sursa – Auralic Vega DAC + Auralic Aries Mini (streamer)
• Amplificator – Electrocompaniet ECI6
• Boxe – Davis Acoustics Balthus 90
• Cabluri interconect si boxe – Tellurium Q Ultra Black
• Cabluri de curent – Plixir The Statement (3000 lei), GoldKabel Supercord MKII (990 lei), Chord Purple (1080 lei), Analysis Plus Oval 10 (1090 lei)
Alegerea muzicii a nascut o dezbatere aprinsa intre membrii AVmall. La final am decis sa alegem inregistrari cu muzica clasica, pentru ca acestea sunt ofertante din punct de vedere dinamic si timbral. Am decis sa monitorizam urmatorii parametri: dinamica, bogatia timbrala, imagine stereo & rezolutie.

Test

Plixir The Statement

Dinamica – nivelul de zgomot situat foarte jos, acest fapt contribuie la cresterea dinamica si la o dezvoltarea consistenta a amplitudinii sunetului; micile detalii ascunse in zona unde urechea este putin sensibila se auzeau fara efort; pasajele dinamice bine conturate si suficient de contrastante pentru a oferi o experienta reala sunetului.
Bogatie timbrala – sunetul oferit de sistem a fost unul luxuriant, cu o bogatie coloristica timbrala redata in tuse generoase atent trasate, un aliaj armonic construit sa impresioneze placut urechea.
Imagine stereo & rezolutie – sistemul construieste o scena holografica realista, spatiul dintre instrumente este generos; intregul ansamblu pare ca depaseste cu mult spatiul camerei; lipsa audibila a distorsiunilor a produs un sunet focusat, coerent si detaliat; spatiul camerei s-a umplut de o muzica placuta, bogata in detalii filigranate din aur si argint, uneori voluptoasa, alteori plina de energie si ritm.

GoldKable Supercord MKII

Dinamica – nivelul de zgomot a crescut putin, acest fapt a determinat o usoara scadere a dinamicii; din acest motiv senzatia unei auditii complete, fara efort, s-a diminuat; sa nu va inchipuiti ca diferentele fata de primul cablu au fost majore; totul trebuie vazut ca o comparatie intre doua camere de filmat, una are 12 megapixeli, cealalta 12.5 megapixeli.
Bogatie timbrala – sunetul ofera in continuare o nota luxurianta de ansamblu si pastreaza o mare parte din coloratura timbrala initiala; o singura mentiune ar fi de remarcat, armonicele au devenit usor uscate iar asta poate insemna pentru o urechea cultivata o pierdere a muzicalitatii.
Imagine stereo & rezolutie– scena holografica realista, spatiul dintre instrumente atent conturat; ansamblul orchestrei pare sa depaseasca spatiul camerei fara efort; sunetul a ramas focusat, coerent si detaliat; informatia a continuat sa curga corect si fara pierderi evidente catre ureche.

Chord Purple

Dinamica – nivel de zgomot excelent, parca ne-am intors la sunetul avut cu cablul Plixir The Statement; dinamica este extraordinara, sunetul castiga in amploare si energie, iar microdetaliile se intorc in urechea noastra la fel ca in cazul cablului Plixir The Statement ; pasajele dinamice isi recapata vigoarea si puterea necesara pentru a oferi un spectacol de sunet coplesitor.
Bogatie timbrala – apar cateva nuante noi; o parte dintre noi sustin ca timbral, sunetul a devenit usor colorat, cealalta parte considera ca sunetul este complet si ca au aparut detalii noi.
Imagine stereo & rezolutie – scena holografica cu proportii bune, exista aer intre instrumente, scena este adanca si realista; apare o usoara lipsa de focus in jurul instrumentelor de parca acestea ar fi inconjurate de un halou; orchestra continua sa aiba o prezenta la o scara ce depaseste spatiul camerei; distorsiunile evidente pentru ureche continua sa lipseasca; informatia muzicala curge fluid asemeni unui ceas elvetian fara sa existe posibilitatea unor erori.

Analysis Plus Oval 10

Dinamica – nivel de zgomot foarte scazut; sunete aflate intr-o zona aproape inaccesibila fiziologiei umane ies la suprafata; dinamica resimtita intre momentele de liniste si cele aflate in plin crescendo iti taie rasuflarea; sunetul este amplu si plin de microdetalii.
Bogatie timbrala – sunetul seamana cu buchetul unui vin de calitate; la inceput tonurile inalte par sa acopere restul spectrului sonor, insa dupa un timp creierul se obisnuieste si incep sa curga catre ureche si restul detaliilor ascunse in sunet; sunetul tinde sa fie in primul rand analitic si mai apoi muzical.
Imagine stereo & rezolutie – scena sonora realista, aproape ca poti atinge instrumentele in spatiul din fata ta; sunetul are focus si energie; muzica curge inspre ascultator bogata in detalii vibrante; orchestra continua sa aiba o prezenta la o scara grandioasa; distorsiuni evidente nu exista.
Dragi prieteni acestea au fost impresiile noastre. Daca doriti sa verificati cele auzite de noi, va poftim in showroom-ul AVmall sau puteti trece sa imprumutati cateva cabluri de curent pentru a le testa acasa.

Intreaga gama de cabluri de alimentare si accesorii, pe care v-o punem la dispozitie, o puteti gasi aici link .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: