Ghid | Recenzii Stire

Ce este DSD audio? Cum functioneaza, unde descarci fisierele si multe altele…

Ce este DSD audio? Cum functioneaza, unde descarci fisierele si multe altele…

Ce anume este DSD? Cu ce difera fata de alte fisiere muzicale si cum le puteti asculta? Explicam totul despre acest format de muzica digitala al nisei audiofile…

Formatul DSD pare sa fie din nou la moda. Majoritatea produselor digitale noi ofera compatibilitate DSD, iar catalogul muzical este acum suficient de mare pentru a cere respect, in special daca esti fan jazz sau classic.

Explicam ce este PCM

Semnalele digitale pot avea doua stari, reprezentate numeric prin 0 si 1, dar aceste informatii trebuiesc asezate intr-un mod specific pentru a avea un folos. Aproape in fiecare caz, sistemul de organizare al cifrelor poarta numele de PCM (Pulse Code Modulation).

Sa facem o recapitulare rapida a modului in care functioneaza PCM, inainte de a continua.

Cu PCM, forma undei muzicii originale, analoge, este descrisa in doua parti. Prima este amplitudinea (marimea). In CD aceasta este reprezentata prin 16 bits de date digitale, ceea ce ne ofera posibilitatea de a defini 65.536 de nivele diferite de semnal.

Forma de unda a muzicii originale trebuie masurata la intervale regulate pentru a fi reprezentata corespunzator. Masuratoarea se efectueaza de 44.100 ori pe secunda. Chiar daca pare un numar foarte mare, ales arbitrar, este selectat cu foarte mare atentie pentru a se asigura ca este acoperita intreaga gama de frecvente a auzului uman (20 Hz – 20 kHz).

DSD si SACD

DSD (Direct Stream Digital) are o abordare diferita. Incepand cu mijlocul anilor 90’, a fost initial conceput ca o metoda de arhivare a vechilor inregistrari analogice. Aceasta modalitate de a stoca date digitale muzicale este mai simpla si ocupa mai putin spatiu decat in cazul PCM. Foarte important, DSD a fost conceput pentru a putea fi usor convertit in fisiere PCM cu rate de esantionare bazate pe multipli de 44.1 kHz.

Aproape in acelasi timp, Sony si Philips dezvoltau un inlocuitor pentru CD, ceea ce avea sa devina discul SACD. DSD parea un sistem ideal in jurul caruia sa se construiasca noul format, mai ales ca oferea o protectie excelenta impotriva copierii.

Principalul avantaj al DSD este simplitatea si odata cu aceasta, implementarea necostisitoare. Necesita procesare mai putina decat PCM si poate utiliza DAC-uri mai simple si mai ieftine.

 

Cum functioneaza DSD?

DSD utilizeaza un singur bit de informatie, si toata aceasta informatie ne spune daca esantionul curent al formei de unda analogica este mai mare sau mai mic decat cel precedent.  In comparatie cu cele peste 65000 de valori diferite la 16-bits pe care le are PCM-ul, cele doua valori (0 daca noul esantion de semnal este mai mic decat anteriorul si 1 daca este mai mare) ale DSD par extrem de limitate.

Acest deficit de rezolutie este dat de rata de esantionare foarte mare, peste 2.8 milioane ori pe secunda, ceea ce inseamna de 64 ori viteza unui CD. Standardul DSD este uneori denumit DSD64 tocmai din aceasta cauza, avand si versiune de viteza dubla si cvadrupla, DSD128, respectiv DSD256. Exista chiar si DSD512, desi n-am auzit niciodata vreun material in acest format.

Inregistrarile DSD standard sunt inca rare in comparatie cu cele PCM, iar versiunile cu viteza mai mare sunt extrem de nisate.

Daca ati putea sa va uitati la un stream digital DSD, este simplu sa trasati forma de unda analogica, uitandu-va la densitatea de cifre 0 si 1. Cu cat sunt mai multe zerouri, cu atat se micsoreaza forma de unda si invers. Daca exista o balanta intre cele doua cifre, sau cel putin un echilibru partial, inseamna ca suntem aproape de punctul zero de semnal.

Care sunt dezavantajele DSD?

Toate cele enuntate mai sus arata bine, dar sunt si probleme pentru DSD. Nu este foarte practic sa manipulezi o inregistrare DSD.

Toate lucrurile care sunt necesare dupa inregistrare, cum ar fi egalizarea, editarea, controlul intervalului dinamic si adaugarea reverbului implica, de obicei, convertirea DSD in PCM pentru a realiza procesarea, urmand ca ulterior sa se realizeze modificarea catre starea initiala.

Nu este chiar cel mai simplu mod de a face lucrurile, nu? Aproape fiecare inregistrare de studio facuta cu DSD trece prin acest proces. Lipsa unui echipament adecvat si a unui software de procesare poate reprezenta o problema.

Puteti intalni termenul DXD pe o inregistrare. Acesta este locul in care semnalul DSD original a fost convertit in 24-bit/352kHz PCM si procesat ulterior in aceasta forma. In timp ce numele (intentionat sau nu) suna ca DSD, este, de fapt, PCM cu rezolutie foarte mare.

Cand vine vorba de masurare, DSD are probleme cu nivelurile ridicate de zgomot de fond, comparativ cu PCM. Tehnicile moderne de prelucrare permit inginerilor sa transfere zgomotul deasupra auzului nostru si sa optimizeze performanta si intervalul dinamic din regiunea audibila. Zgomotul de inalta frecventa este, de obicei, filtrat.

Este DSD hi-res?

Deci, cat de mare este rezolutia unei inregistrari DSD? Nu exista nicio modalitate exacta de a obtine o echivalenta intre PCM si DSD, dar este aproape identica cu PCM de 24-bit/88.2kHz.

Din punct de vedere al intervalului dinamic, in cazul DSD se pretinde a fi in jur de aproximativ 120 dB in zona frecventelor audibile. In comparatie, CD-urile masoare in jur de 96 dB, iar inregistrarile de 24-bit/192kHz au un maxim teoretic de aproximativ 144 dB.

Desi, cu cat numarul este mai mare, cu atat este mai impresionant, chiar si gama de CD-uri este considerata mai mult decat suficienta pentru a face fata oricaror inregistrari.

 

Cum redai DSD?

Redarea DSD a devenit in ultimii ani mult mai frecventa in randul echipamentelor digitale si asta se datoreaza disponibilitatii mai mari de descarcare a fisierelor muzicale. Asigurati-va ca player-ul portabil, streamer-ul sau DAC-ul sunt compatibile cu acest format.

Cele mai recente echipamente digitale de redare, mid-high end, tind sa fie compatibile, deci daca aveti ceva potrivit, nu exista niciun motiv de a-l trata diferit fata de fisierele FLAC sau WAV. Chiar si smartphone-urile emblematice, cum ar fi Samsung Galaxy S9+, suporta DSD din fabrica. Chiar si utilizatorii Apple iPhone pot reda DSD folosind echipamente suplimentare.

Pe un site de download, puteti intampina sporadic termeni precum DSF si DFF. Acestea sunt doua tipuri de fisiere DSD, dar singurul lucru pe care trebuie sa-l cunoasteti este ca trebuie sa alegeti intotdeauna versiunea DSF daca player-ul dumneavoastra este compatibil. Aceasta versiune este mai buna in stocarea informatiilor pieselor (nume artist / cântec, album art etc.).

De unde puteti cumpara fisiere audio DSD?

Majoritatea site-urilor mari de muzica, destinate audiofililor, vand fisiere DSD. Puteti incepe cu HDtracks, Highresaudio si Primephonic.

Ca o alternativa, daca preferati formatele fizice si aveti un player compatibil cu discuri, atunci SACD-urile sunt inca disponibile la scara larga.

O larga gama de media-playere, capabile sa redea o multitudine de formate Hi-Res, inclusive DSD, puteti gasi aici link .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: