Ghid | Recenzii Stire

Ce este HDMI 2.1? Tot ce trebuie sa stii

HDMI 2.1 va face posibil transferul de continut HDR, 8k si chiar 10k. Dar cat de aproape este un viitor super high-definition?

Majoritatea oamenilor probabil ca nu se gandesc mult la cablurile HDMI. “Daca nu este rupt, nu-l repara” spune o veche zicala. Cablurile dumneavoastra actuale, functioneaza perfect conectand player-ul Blu-ray la televizor, proiector ori soundbar. Asta e tot ce conteaza, nu?

Forumul HDMI – organizatie care gestioneaza informatiile si actualizarile despre cabluri, se uita deja spre viitor cu HDMI 2.1. Acest nou standard a sporit latimea benzii, suporta rate de frame-uri mai ridicate si poate transporta nu doar 4K de la sursa dumneavoastra la ecran, ci pana la 10K.

Deci, chiar daca nu este necesar sa va rupeti actualele cabluri pentru a da fuga la magazin sa luati unele de ultima generatie, ar fi bine sa stiti cum va arata viitorul televiziunii…

 

Ce face HDMI 2.0?

Pentru cei care cunosc specificatiile cablurilor actuale, sa incepem cu viteza. HDMI 2.0 dateaza din anul 2013, iar piesa sa principala este capabila sa transmita continut 4K la 60 fps (cadre pe secunda) – asta inseamna video la rezolutie de 3840 x 2160, actualizat de 60 ori pe secunda.

Aceasta rata ridicata de cadre este utilizata de obicei la jocurile video 4K, acestea trebuind sa urmareasca o multitudine de obiecte diferite, cum ar fi gloantele sau inamicii rapizi. Majoritatea filmelor sunt facute la 24 fps, iar programele tv la 25 fps sau 30 fps daca show-urile sunt realizate in USA.

Cativa ani mai tarziu, o mica actualizare, HDMI 2.0a, a facut legatura intre televizoare si playere, transmitand la fel de bine informatie HDR (High Dynamic Range). Imediat a aparut si HDMI 2.0b acesta suportand informatie HLG (Hybrid Log Gamma). Pana in prezent, acesta a fost standardul superior pentru majoritatea consumatorilor.

 

Ce face HDMI 2.1?

In esenta, cablurile standard HDMI 2.1 vor putea depasi cu usurinta limita de 4K, trimitand continut la maxim 10K si 120 fps.

Toti acei extra pixeli, de 6 ori mai multi decat la un 4K standard, necesita o latime mai mare a benzii prin care se trimite informatia. HDMI 2.1 indeplineste la limita acest task, limita superioara fiind de 48 Gbps (Gigabits per secunda), in loc de 18 Gbps.

HDMI 2.1 va putea, de asemenea, sa sustina Dynamic HDR. Acest lucru va permite televizorului sa-si ajusteze imaginea pe baza informatiilor frame-by-frame (cadru cu cadru) in acelasi mod in care o fac Dolby Vision si HDR10+. Deoarece un peisaj intunecat ar putea avea cerinte diferite de contrast fata de o scena mai luminoasa, aceasta capacitate de a face ajustari in timp real ar trebui sa garanteze ca filmele si emisiunile tv vor putea fi vazute in cea mai buna versiune.

Noul standard are si alte imbunatatiri – ar trebui, de exemplu, sa reduca timpul necesar trecerii de la ecranul gol la continut.

Iar pentru consolele de jocuri si castile de realitate virtuala, caracteristicile Variable Refresh Rate si Quick Frame Transport ar trebui sa aiba ca rezultat o experienta mai subtila.

In final, HDMI 2.1 este pregatit sa suporte eARC – o actualizare a conexiunii ARC (Audio Return Channel), conexiune care va permite sa trimiteti piese audio DTS:X si Dolby Atmos de la TV catre sistemul audio, ajutandu-va sa obtineti mai mult entuziasm de la filmele si show-urile compatibile.

 

Voi fi nevoit sa cumpar un nou televizor?

Chiar acum, nu este nevoie. Dar s-ar putea sa trebuiasca in viitorul apropiat, depinde pentru ce vrei sa utilizezi HDMI 2.1. In ceea ce priveste eARC, forumul HDMI spune ca nu este clar daca conexiunea dumneavoastra ARC existenta va putea sa functioneze cu el. Acest lucru se datoreaza faptului ca producatorilor li se va pune la dispozitie un update al firmware-ului. Ne asteptam sa aflam mai multe despre acest lucru in timp util.

Tot pe Forum este specificat ca producatorii pot lansa produse compatibile atat ARC, cat si eARC. Cu toate acestea, eARC nu este definit a fi compatibil cu ARC.

De asemenea, este posibil ca Dynamic HDR sa fie disponibil printr-un update de firmware. In acest moment, n-avem decat sa asteptam si sa vedem ce se va intampla. Dar ne asteptam ca televizoarele fabricate incepand cu anul 2019 sa aiba porturi HDMI 2.1 in loc de HDMI 2.0.

Si, in ciuda faptului ca producatorii de televizoare au facut mare valva in jurul rezolutiei 8k la CES 2018, acestea sunt la cativa ani distanta de a deveni o optiune comerciala viabila – deci nu este chiar o strategie buna sa renuntati la achizitionarea unui televizor nou acum, ramanand in asteptare pentru versiunile viitoare.

 

Va trebui sa cumpar cabluri noi?

Da, desi nu este nevoie inca. Va trebui sa asteptati ca hardware-ul si software-ul relevant sa devina disponibil inainte ca necesitatea de a fi conectate impreuna sa devina o problema.

 

Cand ne asteptam sa vedem aceste update-uri?

Cel mai devreme cand am anticipat ca vom auzit despre produse care suporta HDMI 2.1 a fost la CES 2018. Cu toate acestea, chiar si cu noile display-uri 8K prezentate sau cu anuntul facut de LG cu privire la line-up de televizoare OLED 4k, din 2018, care vor suporta pana la 120 fps, nu am auzit absolut nimic despre HDMI 2.1.

Singura ramura din care am primit confirmarea suportului HDMI 2.1 a fost amplificarea sistemelor home cinema. Receptorul AV cu 13.2 canale al celor de la Denon (flagship-ul) AVC-X8500H, nu va suporta HDMI 2.1 cand il veti scoate din cutie, dar veti avea optiunea sa-l adaugati printr-un “serviciu de actualizare”. Un caz similar va fi si la Marantz AV8805, primul preamplificator de 13 canale al marcii.

Pe parcursul anului vom ramane ochi si urechi cu privire la stirile ce vor aparea despre HDMI 2.1

Cabluri HDMI gasiti aici

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: