Ce tip de casti sa aleg?

In jurul urechii sau in ureche? Există mai multe tipuri de căsti disponibile pentru cumpărare, fiecare cu un set propriu de argumente pro și contra. Ca si în unele lucruri din viată, unele dintre cele mai bune beneficii ridică probleme pentru alte aspecte. De exemplu, căstile deschise, acestea sunt în general cunoscute pentru un sunet superior, mai aerisit și mai „deschis” comparativ cu echivalentele lor închise. Faptul ca sunetul se aude în exterior le face neplăcute pentru cei din jurul nostru. Castile „in urechi” ‚ oferă cel mai adesea cea mai bună izolare (interioară și exterioară), dar tendința lor de a închide sunetul în canalul urechii, poate face ca sunetul sa fie mai puțin natural. Ca și în cazul multor tehnologii, gusturile si opiniile proprii vor juca un rol important in decizia de cumparare. Doresc o casca portabila, sau o casca pentru auditii casnice? Doresc un sunet inchis, sau unul deschis? O multime de intrebari cu o multime de solutii potrivite gusturilor noastre.


Confort

Majoritatea entuziastilor promovează ideea calitatii sunetului uneori chiar in detrimentul confortului. Dar oare putem trece cu vederea importanța confortului, modul in care cupele se aseaza peste ureche, modul in care suspensiile preseaza capul si urechea? În cazul castilor traditionale, cupele mai mari, asezate peste urechi, sunt de obicei mai bune, dar multe alte variabile contribuie la confort. Eu prefer castile circumaurale pentru ca acestea imprejmuiesc urechea si ofera o senzatie de intimitate muzicala mai buna. Pe de alta parte sunt o multime de oameni care prefera castile supra-aurale pentru ca acestea au dimensiuni mai mici si sunt considerate potrivite pentru ascultatul muzicii intr-un sistem portabil. Ambele variante pot fi considerate potrivite daca suntem constienti de posibilitatea ca acestea sa ne ofere si un oarecare disconfort. De exemplu, castile supra-aurale pot sa apese urechea intr-un mod ce poate fi perceput ca deranjant. In cazul căstilor de dimensiuni mari, nu uitați să verificați adâncimea cavității interne a cupei urechii, precum și dimensiunea, altfel este posibil ca si acestea sa va apese urechea si sa pierdeti senzatia de confort. Cupele trebuie sa se aseze in mod natural in jurul urechii, altfel lungile ore de auditie se vor transforma intr-un stres continu. Castile ’’in urechi’’ sunt create cu gandul ca purtatorul sa le introduca in canalul urechii, insa fiecare producator alege propriul design si material din care sa manufactureze ’’dopul’’ ce se fixeaza in ureche. Mare atentie multele din castile ’’in urechi’’ nu sunt tocmai confortabile. Ideal ar fi sa testati castile inainte sa le cumparati.

Pret

Exista o legatura directa intre calitate si pret. Sunt convins ca fiecare dintre voi s-a intalnit cu aceasta situatie. Ofera castile mai scumpe o calitate mai buna? Din experienta mea va spun ca raspunsul este afirmativ. Cresterea nivelului de pret devine usor observabila in calitatea sunetului chiar si in situatia in care sursa folosita este un banal smart-phone. Din pacate, cresterea pretului, nu inseamna ca automat calitatea sunetului se va multiplica in functie de suma investita. Intre fanii HiFi exista o intreaga disputa privind sumele de bani platite pentru sistemele audio. Majoritatea acestora sunt de acord ca o crestere a sumei platite, multiplicata de 1000 de ori, nu iti va aduce o crestere a calitatii sunetului mai mare de 10%.
Același lucru este valabil și pentru căști. Dacă doriti o casca de calitate, care sa fie produsa cu materiale bune, care sa va ofere confort si un sunet pe masura, atunci portofelul dumneavoastra ar trebui să fie pregătit să plătească. Din fericire exista o multime de căști foarte bune la fiecare nivel de cost, deși nu aș recomanda să plătiți mai puțin de 100 euro pentru o pereche de casti construita serios.

Calitatea sunetului

Prima impresie, sau sa-i spunem experienta „wow factor”, decisiva pentru unii dintre noi, este cantitatea de bas. Aceasta este o entitate separată de calitate în termeni subiectivi, dar tinde să difere destul de puțin de la căști la căști, în special în categoriile de 100 – 200 euro. In aceasta zona de pret producatorii nu pot oferi un bas neutru si din aceasta cauza sunt obligati sa apeleze la o multime de artificii psihoacustice. Castile considerate de multi ca intrand in zona de lux ofera un bas cu un raspuns mai neutru si plat, pentru ca in aceasta zona de pret designerii au ocazia sa foloseasca materiale si tehnologii de calitate. Basul este foarte important in ecuatia unei auditii de calitate. In cazul in care acesta este „unflat” prin folosirea unui artificiu psihoacustic, ne vom gasi in situatia in care basul se suprapuna peste tonurile aflate in zona medie. Asta poate insemna ca vor exista detalii ce nu se vor auzi. Zona de tonuri medii, si aici pot aparea cateva probleme de liniaritate cauzate de calitatea materialelor din care sunt construite driverele. Din acest motiv pe unele casti vocile vor suna cald si placut, iar pe altele vor suna oarecum metalic si obositor. In momentul in care incepem sa cautam o casca pentru ascultat muzica trebuie sa stim foarte bine ce sunet ne place. Din fericire in Romania exista dealeri audio hifi unde puteti asculta castile inainte de a le cumpara. O scurta cautare pe net si veti gasi numele acestora si marcile de casti ce pot fi cumprate.
La final, preferința dumneavoastra se poate alinia cu genul muzical preferat sau cu gustul personal pentru un anumit gen de sunet.

Fir sau Bluetooth?

In ultimii ani firmele producatoare de casti depun eforturi considerabile pentru a aduce tehnologia fara fir (Bluetooth) la calitatea sunetului pe care o ofera castile cu fir. In prezent exista putine casti bluetooth ce pot fi comparate cu cele cu fir. Totusi, daca fidelitatea audio nu reprezinta unicul deziderat in alegerea castilor, atunci puteti alege o pereche de casti fara fir.
In cazul in care nu doriti sa riscati prea mult cand cumparati o pereche de casti, sfatul meu este sa alegeti o pereche de casti cu fir. Tehnologia Bluetooth nu este suficient de matura incat sa va ofere performantele unei auditii realizate la o pereche de casti cu fir.

Puteti gasi numeroase branduri de casti cu specificatii, preturi si caracteristici complete aici link .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: