Prezentari Generale

Cum sa reduci efectul nedorit al vibratiilor

Audio Tuningcontrolul vibratiilor

Audio tuningul este un subiect care starneste o multime de controverse. Cel putin jumatate din pasionatii audio au testat diferite tuninguri audio. Marea lor majoritate au ramas fideli acestei abordari. Din acest motiv consideram ca este necesar un asemenea subiect pe blogul nostru.

 

Vibratii in audio

Exista o multime de pasionati audio, dar si ingineri cu experienta in domeniul audio, care spun ca pentru a avea un sunet de cea mai buna calitate, este esential sa controlam vibrațiile. Ca urmare a acestei teorii, piața de tuning audio a fost în plina expansiune in ultimii zeci de ani. Cele mai populare abordari se gasesc in diferitele spike-uri de decuplare și sisteme de rack-uri sofisticate. Rolul acestor produse este de a elimina vibratiile mecanice ale aparatelor, fie ca acestea vin din afara, fie ca sunt vibratiile interne ale aparatelor electronice. Teoria spune ca aceste vibratii mecanice afecteaza modul in care lucreaza diferitele componente ale unui aparat. Boxele sunt principalele producatoare de vibratii intr-o incapere, dar trebuie sa tinem cont ca mai pot exista si alte surse, iar la final sa nu uitam de vibratiile interne ce pot aparea in interiorul aparatului. Acest lucru are un efect negativ asupra semnalelor din circuitele imprimate, componente și cabluri. Amortizoarele de vibratii bune imbunatatesc astfel sunetul nu numai in dispozitivele mecanice, cum ar fi pick-up(ri) și CD playere, ci și în amplificatoare și chiar si in unitatile de alimentare cu energie si cabluri. Exista cel putin doua cosecinte negative ale acestor vibratii asupra sunetului.

Microfonia – este dovedit stiintific ca semnalul electric este perturbat de vibratii si ca sunetul rezultat va fi influentat negativ. Aceasta este o lege a fizicii. Exista mai multe despre acest subiect pe Wikipedia – Microphonics. Din cauza acestui efect imaginea sunetului este mai putin stabila din punct de vedere spatial. Dispozitivele afectate de aceasta sunt: pick-up(ri), CD playere, surse de alimentare și amplificatoare de toate tipurile.

Componente mecanice – vibratiile care ajung la dispozitive mecanice, cum ar fi pick-up(rile) și CD player-ele, au o influenta daunatoare asupra sunetului, deoarece exista un efect negativ asupra capacitatii de preluare a acului si a calitatii citirii CD-ului de catre laserul intern. In cazul CD player-elor, parerea generala, dar din pacate eronata, este aceea ca bitii in forma lor numerica 1 și 0 sunt de neatins, prin urmare nu pot fi cititi gresit. Acest lucru este valabil pentru computere, unde protocoalele (TCP / IP etc.) asigura transmisia corecta prin citirea repetata a datelor în cazul unor erori. Un Cd player fabricat în mod tradițional are totuși o singura procedură de citire; recitirea nu este posibila, deoarece acest lucru ar duce la abandonarea muzicii. Adevarat, corecția de bit de pe CD permite corectarea anumitor tipuri de defecte si frecvente specifice, dar acest lucru se dovedeste insuficient. Daca un CD player este deranjat de sunetul boxelor, in funcție de intensitatea vibratiilor, se produc erori masive de citire și acestea sunt doar parțial atenuate de bitul de corecție. Acest lucru poate duce adesea la o imagine sonora nenaturala sau chiar dura.

Componente electrice – vibratiile pot aparea in cazul cablurilor de alimentare. Printr-un cablu de alimentare trece o putere de 230 de volti, asta inseamna 230 volti de electroni frictionali. Acesti electroni, care se rotesc unul in jurul celuilat, creeaza vibratii termice si mecanice in cablul de alimentare. Aceasta energie este transmisa apoi echipamentelor audio prin conectorul de intrare AC. La randul lor cablurile de boxe transmit o cantitate mare de energie boxelor. Sunt amplificatoare care coboara in sarcina catre 4 ohmi @ 500 wati. Transferul de energie genereaza vibratii care se raspandesc pe o gama de pana la 20 de khz. Aceste vibratii nu pot fi neglijate pentru ca afecteaza sunetul.

 

Controlul vibratiilor

Surse digitale sau analogice
Sfatul nostru este sa pozitionati sub sursele dumneavoastra audio dispozitive de amortizare a vibratiilor. Chiar daca nu avem vibrații mecanice cauzate de o suprafata instabila, acest lucru va permite sa optimizati componentele dinamice aflate in interiorul aparatelor, cele care citesc informatia, si sa reduceti efectul de microfonie prin reducerea sunetului ambiental.

Boxe
Dacă aveti parchet laminat, parchet de lemn sau pardoseli, va sfatuim sa incercati si altceva decat obisnuitele spike-uri. Inlocuiti-le cu amortizoare pentru reducerea vibratiilor mecanice.

Amplificatoare / amplificatoare cu lampi
Plasati sub acestea dispozitive de amortizare a vibratiilor pentru o imagine sonora mai stabila și naturala prin reducerea vibratiilor mecanice și a zgomotului ambiental.

 

 

Alimentarea cu energie electrica
In acest caz exista diverse tehnici care abordeaza gestionarea vibratiilor în cabluri cu rezultate remarcabile. Cu ajutorul acestor tehnologii sistemele audio prezinta un fundal mai negru si o scena sonora mai larga. Una din metode este utilizarea micro-silicatului, care este compus in mare parte din cuart. Cuartul actioneaza ca o bariera in calea vibratiilor si se dovedeste a fi foarte eficient în sistemele audio high-end.

 

Concluzie

Nu este nimic rau in a incerca sa atingeti potentialul maxim al sistemului dumneavoastra audio Hi-Fi. Incercati sa testati si aceasta varianta. Cine stie, se poate dovedi castigatoare.

Produse de acest tip puteti gasi aici

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: