Echipamente Audio | Video Ghid | Recenzii

Davis Acoustics Basson 77 – Subwoofer Activ

Davis Acoustics este unul din cei 3 producatorii de boxe francezi cu o traditie de peste 30 de ani. In anii ’70 cu Michel Visan, fondatorul companiei, a dezvoltat ca Chief Designer mai multe tipuri de boxe pentru diferiti producatori de boxe. In anul 1986 a fondat Davis Acoustics, o micuta afacere de familie pornita cu doi angajati in Saint Maur des Fosses in apropiere de Paris. Afacerea a crescut atat de mult in urmatorii ani, incat micutul atelier parisian in care se manufacturau initial boxele s-a transformat intr-o unitate de productie industriala construita in Troyes, Franta. Intr-o lume in care micile companii ce continua sa manufactureze produse de calitate la preturi rezonabile sunt achizitionate de marile corporatii pentru a le aduce acestora din urma plus valoare, Davis Acoustics a reusit sa isi pastreze identitatea si sa continue sa functioneze ca o afacere 100% franceza. Aceasta independenta le permite sa produca boxe cu componente manufacturate in intregime in fabrica din Troyes de tehnicieni specializati.

Prezentare generala
Basson 77 este un subwoofer activ dezvoltat si produs in Franta cu componente manufacturate in fabrica din Troyes. A fost conceput pentru a oferi sunet de calitate, fara compromisuri, la un pret imbatabil. Pentru atingerea unui nivel de sunet greu de atins de concurenta, acest subwoofer activ utilizeaza cele mai bune tehnologii de amplificare din industria audio. Basson 77 foloseste un difuzor de 25 cm din celuloza si are un raspuns in frecventa ce poate fi modificat intre 25 / 30 Hz si 130 Hz. Faza poate fi modificata de la 0 la 180°. Are doua intrari Line Input sau LFE Input, are doua butoane pentru modificarea cantitatii de bas si este dotat cu un amplificator in clasa D de 600W. Dimensiunile sale sunt: 30 cm latime, 36 cm inaltime, 41,5 cm adancime. Culorile in care este produs sunt negru cenusiu si negru stralucitor.

Teste
Sistemul de test a fost compus din urmatoarele componente:
• Sursa digitala – Oppo UDP 203
• Amplificare – Yamaha AS 801
• Boxe – Davis Acoustics Balthus 70
• Subwoofer – Basson 77
• Cabluri – Tellurium Q
Pozitionarea subwooferului a fost facuta urmarind pasii din articolul: Dictionar Audio 4 – Integrarea Unui Subwoofer Intr-un Sistem Audio Dedicat Pentru Muzica

Pentru a putea sesiza aportul subwooferului in sistem, testele au fost impartite in doua sesiuni. In prima parte am ascultat muzica fara subwoofer, iar in partea a doua am folosit subwooferul.
Am ascultat inregistrari care sa puna in valoare basul in mod special, insa nu am renuntat la aspectele importante ale unui sunet complet si anume vocea umana, spatiul de auditie, dinamica si detaliile unei orchestre mari compusa din mai multe instrumente.
Partea I – am ascultat muzica fara subwoofer
Am inceput auditia cu Malia / Boris Blank.
Basul generat electronic a umplu camera de auditie, este puternic si atinge notele de jos foarte bine. Aportul camerei face ca basul sa coboara dicolo de 50 Hz, oferind suficient bas chiar si pentru fanii nebuni ai sub-basului. Instrumentele electronice au fost pline de energie, vocea frumos texturata, prezentata suficient de clar, fara ca basul sa o acopere.
Dire Straits. Toba mare, rotunda si bine proportionata. Loviturile tobosarului se simteau pline de energie si vitalitate. Kick-ul tobei articulat corect, cu sunetul transmis direct in piept. Detaliile chitarilor electrice incadreaza bine toba si pastreaza agresivitatea specifica sunetului electric. Vocea lui Mark Knopfler a fost bogata timbral, usor ragusita, cu un timbru grav natural.
Dave Brubeck
In acest caz am renuntat sa ascultam un album intreg si am folosit o singura melodie si anume Take Five. Am ales aceasta melodie pentru ca sectia ritmica formata din toba si contrabas are o constructie foarte solida. Micuta orchestra formata din pian, saxofon, contrabas si toba a parut sa se aseze in fata noastra, de parca am fi participat la repetitiile din studiou. Sunetul pianului a fost plin de verva si energie. Saxofonul a oferit o completare muzical-timbrala perfecta, un melanj de note tandre cu accente usor ascutite. Contrabasul a pastrat o prezentare usor discreta, incarcata cu acorduri joase, pastrand energia tempoului. Toba a insemnat inainte de toate ritm, s-a aliniat perfect cu restul instrumentelor, oferind un fel de grasime rubensiana sunetului.
Partea II – am ascultat muzica cu subwoofer
Malia / Boris Blank
Basul generat electronic a umplu camera de auditie cu note joase ce pareau ca se scurg prin corpul nostru. Sunetul a capatat o energie extraordinara, iar picioarele noastre au inceput sa danseze inconstient in ritmul pulsat de basul extraordinar transmis de sistem. Instrumentele electronice parca au capatat mai multa energie, iar vocea a ramas suficient de prezenta si clara.
Dire Straits
Toba mare a crescut in dimensiune. Notele joase au devenit grele, crescand presiunea acustica in camera. Betele tobosarului au inceput sa se simta asemeni unor ciocane uriase. Kick-ul tobei a ramas bine articulat, oferind o senzatie de sunet de concert. Constrastul oferit de aceasta noua linie a basului a transformat sunetul chitarilor intr-o furtuna muzical-electrica, iar vocea lui Mark Knopfler a capatat accente usor baritonale.
Dave Brubeck
Sunetul pianului s-a imbogatit cu nuante in zona de note joase devenind usor melancolic. Nota usor metalica ce parea a se simti fara subwoofer a disparut. Saxofonul a pastrat acelasi echilibru, fara a suferi modificari insemnate. Sunetul contrabasului s-a multiplicat timbral, fiecare nota capatand o aroma bine definita. Ritmul corzilor ciupite a devenit o orchestra in toata regula. Toba a umplut din nou camera ca si in cazul inregistrarii Dire Straits. Fiecare lovitura in pielea tobelor facea sa tremure camera. Energia basului a parut dezlantuita pe durata celor 5 minute ale melodiei.

Concluzie
Sunetul sistemului fara subwoofer a fost de buna calitate, a avut bas bun si a reusit sa ofere consistenta necesara unei auditii in conditii excelente.
Adaugarea subwooferului a adus o energie muzicala extraordinara si a crescut contrastul intre notele joase si cele inalte. Castigul in bas a fost completat de o crestere a dinamicii si a detaliilor muzicale. Cu subwoofer integrat in sistem am simtit ca experienta noastra muzicala s-a imbogatit.

Puteti gasi descrierea, caracteristicile complete, precum si pretul acestui produs aici link .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: