Ghid | Recenzii

Dictionar Audio 4 – Integrarea Unui Subwoofer Intr-un Sistem Audio Dedicat Pentru Muzica

Astazi continuam articolul nostru despre subwoofer ca parte componenta a unu sistem audio. Integrarea unei asemenea componente intr-un sistem audio nu este deloc usor. Sunt cateva motive ce trebuie enumerate.

Consideratii generale
In primul rand, majoritatea subwoofer-elor adauga componente electronice in calea semnalului. Crossover-ul intern al unui subwoofer activ cu greu poate fi de cea mai buna calitate. Chiar si crossover-ele bine construite pot degrada puritatea sunetului reprodus de sursa, dar si a celorlalte componente, a preamplificatorului si a amplificatorului de putere.
In al doilea rand, calitatea basului subwoofer-ului poate fi slaba. Acesta poate misca o cantitate mare de aer si poate oferi o extensie profunda, insa un subwoofer prost construit poate adauga elemente auditive noi in zona inferioara a frecvente joase. Acest lucru poate insemna ca avem sansa sa pierdem un bas realist, corect, si sa ne trezim ca informatii muzicale importante dispar ascunse de acest bas in exces.
In al treilea rand, este complicat sa integram muzical basul subwoofer-ului cu difuzoarele boxelor. Interactiunea cu camera a frecventele joase, produse de subwoofer, pot sa difere de cele produse de difuzoarele boxelor. Urechea simte acest lucru ca un fel de discontinuitate muzicala. Sunetul basului este perceput ca fiind dublat, ca si cum a mai fost adaugat ceva peste linia principala de bas. In consecinta, sunetul basului va fi umflat, se va simti moale, lent si fara detaliu.
In al patrulea rand, un subwoofer poate umple camera cu o cantitatea mare de energie de frecventa joasa. Aceasta energie va interactiona cu acustica camerei. In functie de dimensiunile camerei pot aparea rezonante nedorite, asa numitele moduri ale camerei, care pot modifica experienta muzicala intr-un mod nedorit. O melodie pe care o cunosteam foarte bine, ar putea sa sune in cu totul alt mod. Din cauza acestei interactiuni cu camera, este foarte important ca subwoofer-ul sa nu fie pozitionat la intamplare prin camera. Pozitionarea acestuia este cruciala, nu putem pozitiona un subwoofer oriunde in camera si sa ne asteptam la rezultate muzicale de calitate.
Nu alergati dupa bas puternic si fara limite, pentru ca acest lucru ar putea degrada informatia muzicala. Basul trebuie sa se simta ca fiind o parte integranta a muzicii, fara sa atraga atentia asupra lui.
Daca tineti cont de cele scrise pana acum, puteti construi acasa un sistem audio in care sa integrati un subwoofer, cu care puteti depasi un sistem audio format exclusic din boxe. In cazul in care sistemul dumneavoastra este format din doua boxe de raft si doriti sa adaugati un subwoofer pentru a creste cantitatea de bas aveti de facut urmatoarele:
• Pozitionati boxele de raft pentru cel mai bun sounstage, fara a tine cont de modul in care acestea afecteaza basul.
• Pozitionati subwoofer-ul, oriunde doriti, cu un singur scop si anume buna integrare a basului.
• Dimensiunile subwoofer-ului pe verticala nu sunt mari, asa ca puteti incerca diferite pozitii in camera fara teama ca veti afecta designul camerei. Important este sa urmariti integrarea basului, nu aranjarea in spatiul camerei a acestuia.
Atentie!
Daca doriti un sistem audio construit special pentru ascultat muzica, aveti nevoie de un subwoofer proiectat pentru performanta muzicala, nu pentru efectele speciale din filme.
Sfaturi de amplasare
Plasare unui subwoofer are un efect mare asupra volumului basului. Daca subwoofer-ul este plasat corect, basul va fi curat, scurt, rapid si puternic. Amplasare corecta inseamna un sunet unitar, fara senzatia ca sunetul produs de subwoofer se aude separat.
Iata cateva sfaturi de pozitionare a subwoofer-ului:
1. Evitati sa plasati subwoofer-ul simetric fata de pereti
2. Nu plasati subwoofer-ul aproape de coltul camerei
3. Daca vreti un bas dinamic incercati sa pozitionati subwoofer-ul aproape de dumneavoastra
4. Mutati subwoofer-ul prin camera pana gasiti un loc unde fiecare nota a basului are aproximativ acelasi volum si claritate.
5. Evitati pozitiile in care unele note dureaza mai mult, suna mai lent, suna mai gros fata de altele.
6. Raportati sunetul basului la pozitia de ascultare, locul unde ascultati muzica de obicei.
7. Folositi reglajele aflate pe subwoofer pentru o mai buna integrare cu boxele. In acest caz puneti accent pe controlul frecventei de trecere. Aceasta este frecventa la care are loc trecerea dintre subwoofer si difuzoarele boxelor. Frecventele sub punctul de trecere sunt reproduse de subwoofer, frecventele deasupra acestui punct sunt reproduse de difuzoarele boxelor. Daca aveti boxe cu difuzoare mici, care nu coboara prea mult in frecventa, si daca setati frecventa de trecere prea jos, sunt sanse sa obtineti o gaura in raspunsul de frecventa. Asta inseamna ca va exista o anumita zona de frecventa care nu este reprodusa nici de subwoofer si nici de difuzoarele boxelor.
8. Daca subwoofer-ul dumneavoastra este dotat cu un circuit de egalizare a frecventelor automat, care masoara raspunsul in frecventa al intregului sistem audio folositi-l. Acest sistem ajuta subwoofer-ul sa isi egalizeze iesirea, aplicand un impuls anumitor frecvente si o reducere la altele, astfel incat rezultatul sa fie cat mai plat posibil.
9. Specialistii in acustica spun ca cea mai buna integrare este folosirea a doua subwoofere, pentru ca aerul deplasat in camera este uniform. Puteti incerca si aceasta varianta.
Succes!

Puteti gasi numeroase branduri de subwoofere, cu specificatii, preturi si caracteristici complete aici link.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: