Ghid | Recenzii

Dictionar audio partea a 3-a – Subwoofer

Ce este un subwoofer?
Un subwoofer este un difuzor care produce frecvente joase. Rolul lui este sa amplifice si sa extinda basul intr-un sistem audio. Practic avem un difuzor dedicat frecventelor joase, montat intr-o cutie separata (incinta acustica), pe care il adaugam unui sistem format din boxe mici. Rolul lui este sa adauge sunetului o extensie a frecventelor dincolo de 40 Hz.
Subwooferele sunt de doua tipuri, active si pasive. Cele active au un amplificator de putere dedicat, din acest motiv trebuie legate la curent si au dublu rol. Pe de o parte amplifica si extind basul, pe de alta parte elibereaza amplificatorul de sarcina de a furniza curent dedicat frecventelor joase in difuzoare. Subwooferele pasive nu au amplificare dedicata, asa ca trebuie legate la amplificatorul dumneavoastra.
Subwoofere pasive si active
Subwoofer pasiv – este un difuzor dedicat frecventelor joase montat intr-o incinta acustica ce trebuie legat la un amplificator. Asta inseamna ca amplificatorul dumneavoastra stereo are de condus pe langa boxele dumneavoastra principale si acest difuzor dedicat frecventelor joase. Pentru ca un asemenea sistem sa functioneze, este nevoie ca amplificatorul dumneavoastra sa fie dotat cu o iesire dedicata pentru subwoofer. Folosirea unui asemenea subwoofer presupune folosirea unor filtre care sa separe frecventele joase de celelalte frecvente. Folosirea unui difuzor pasiv suplimentar pentru producerea frecventelor joase obliga amplificatorul sa furnizeze putere si pentru acesta. Acest amanunt presupune ca sarcina electrica se va imparti intre boxele sistemului si subwoofer, si ca amplificatorul ar putea sa piarda din controlul exercitat asupra boxelor principale din sistem.
Subwoofer activ – combina un difuzor dedicat frecventelor joase cu un filtru de linie si un amplificator de putere dedicat. Un asemenea subwoofer are intrari de linie alimentate de la preamplificator, iesiri de linie care conduc amplificatorul de putere si un contrul de volum pentru a ajusta nivelul subwoofer-ului. Iesirea de linie este filtrata, eliminand frecventelo joase din semnalul trimis catre amplificatorul care furnizeaza semnal boxelor principale. Aceasta frecventa de trecere este reglabila pentru a permite selectarea frecventei care ofera cea mai buna integrare cu boxele principale.

Avem nevoie de un subwoofer?
Pro
Adaugarea unui subwoofer activ poate creste considerabil gama dinamica a sitemului dumneavoastra, extinde basul, creste claritatea pe frecventele medii (zona vocilor umane) si creste capacitatea amplificatorului dumneavoastra de a conduce mai usor boxele principale. Puterea suplimentara a amplificatorului aflat in interiorul subwoofer-ului permite sistemului sa reproduca varfurile muzicale cu o mai mare acuratete. De asemenea mutarea frecventelor joase catre subwoofer, permite boxelor principale sa cante la un nivel mai ridicat, pentru ca nu mai trebuie sa reproduca si frecventele joase. Frecventele medii devin mai clare, pentru ca difuzorul nu mai este nevoit sa se miste energic inaite si inapoi pentru a reproduce frecventele joase. Frecventele medii se vor auzi mult mai clar, iar sunetul general al sistemului va fi asemanator cu al unui sistem dotat cu boxe mari ce acopera sonic o plaja de frecvente aflata intre 20 Hz si 20 kHz.
Contra
Subwoofer-ele pot degrada performanta muzicala. Multe subwoofere sunt slab concepute, sau sunt configurate incorect, sau sunt construite cu singurul scop de a reproduce efecte speciale intr-un sistem home-theater si din acest motiv pierd la subtilitatea muzicala.
In urmatorul articol vom discuta despre modul in care integram un subwoofer intr-un sistem audio.

Puteti gasi numeroase branduri de subwoofere, cu specificatii, preturi si caracteristici complete aici link.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: