Ghid | Recenzii

Dictionar de termeni audio – partea I

Pentru ca am primit o multime de intrebari in legatura cu terminologia audio, ne-am hotarat sa publicam o serie de articole in care sa raspundem intrebarilor voastre. Astazi incepem cu FISIERELE AUDIO.
Ce sunt acestea si la ce folosesc?
Un fisier audio este un fisier in care sunt stocate datele audio sub forma digitala pe un calculator, sistem informatic. Amplasarea datelor audio sub forma de biti se numeste codare audio si poate fi facuta in forma necomprimata sau comprimata pentru reducerea dimensiunii fisierului (ex: mp3). Cu ajutorul acestor fisiere putem sa depozitam muzica pe un calculator / hard disk extern / cloud si sa ascultam muzica cand dorim folosind tehnologia de decodare oferita de softuri specializate (ex: http://www.foobar2000.org/ sau http://www.aimp.ru/?do=news&id=27 )
Tipuri de formate audio
Fisierele audio sunt impartite in trei grupuri de formate audio.
• Formate audio necomprimate, cum ar fi PCM, WAV, AIFF
• Formate audio comprimate fara pierderi de compresie, cum ar fi FLAC, ALAC, WavPack, MPEG 4.
• Formate audio comprimate cu pierderi din cauza compresiei, cum ar fi MP3, Vorbis, AAC, Opus.
Formatul audio necomprimat
Cel mai popular audio format necomprimat este LPCM, este acelasi lucru ca formatul PCM-ul, cel utilizat in imprimarea compact discurilor si este formatul cel mai popular acceptat de industria audio. Acesta poate fi depozitat si pe calculator ca format necomprimat sub forma de WAV pentru sistemul de operare Windows si AIFF pentru sistemul de operare MAC OS. WAV si AIFF sunt concepute pentru a stoca o gama larga de formate audio fara pierderi, cu diferenta ca acestea adauga informatii suplimentara peste informatia audio. Fisierele WAV si AIFF mai contin informatii ca: rata de esantionare, adancime biti, numar de canale, etc. Deoarece WAV si AIFF sunt formate foarte populare si pot stoca LPCM, acestea sunt folosite pentru stocarea si arhivarea inregistrarilor originale.

Format audio comprimat fara pierderi
Un format comprimat fara pierderi stocheaza date in mai putin spatiu fara a pierde informatie, asta inseamna ca datele originale necomprimate pot fi recreate din versiunea comprimata. Cu ajutorul acestui tip de formate putem reduce dimensiunea fisierului intr-un raport de 2 : 1, adica fisierele vor ocupa jumatate din spatiul unui fisier PCM.

Format audio comprimat cu pierdieri
Acest mod de comprimare ofera posibilitatea reducerii dimensiunilor fisierelor digitale audio intr-un grad mult mai ridicat. Din pacate pentru realizarea acestui lucru se elimina unele informatii audio. Din cauza aceasta calitatea audio scade, insa prin folosirea unor tehnici psihoacustice se elimina partile din sunet care au cel mai mic efect asupra calitatii audio percepute. Pentru sistemul de operare Windows formatul cel mai popular este cunoscut sub numele de MP3, pentru MAC OS / iTunes Music Store avem un alt format foarte popular si anume AAC. Cele mai multe formate comprimate cu pierderi ofera o gama larga de compresii, masurate in general in biti. Cu cat rata este mai mica, cu atat fisierul este mai mic si cu atat mai mare este pierderea calitatii.

O larga gama de DAC-uri, capabile sa redea o multitudine de formate Hi-Res, puteti gasi aici link .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: