Echipamente Audio | Video Ghid | Recenzii

Electrocompaniet Rena SA 1 – Recenzie

Electrocompaniet Rena SA-1

De curand m-am intors de la show-ul Bristol Sound & Vision unde am gasit doua teme principale, doua tipuri de produse dominante, doua cai care sunt acum bine reprezentate la majoritatea producatorilor  hi-fi: boxa activa / alimentata și sistemul all-in-one.

Sistemele „all-in-one” vin in toate formele si dimensiunile si ofera o selectie de caracteristici dintre cele mai diverse. De exemplu, unii oameni doresc un CD player, dar altii nu vor. Din acest motiv producatorii de hi-fi  cauta sa ofere optiuni tuturor utilizatorilor in functie de preferintele lor.

Compania norvegiana Electrocompaniet, a dezvoltat o intreaga familie de mici produse care pot fi conectate intre ele; boxele wireless Tana SL-1 si doua streamere Rena. Rena S-1 este un streamer fara fir pe care il puteți adauga la sistemul dumneavoastra audio. Rena SA-1 include si un amplificator care va permite sa ascultati muzica prin adaugarea a doua boxe.

Rena SA-1 este un produs la moda, deoarece ocupa un spatiu mic si este un dispozitiv de streaming versatil dotat cu un amplificator de 75W in clasa D.

Aceasta cutie relativ mica are urmatoarele dimensiuni 180 x 180 x 49 mm, cantarește 1,6 kg si pare sa nu ofere nici un buton de control. Odata ce este pornit, descoperi existenta unor controale tactile luminoase pentru putere și volum aflate in partea superioara.

In partea din spate avem conexiunea destinata alimentarii, o mufa LAN pentru a realiza conexiunea prin cablu la reteaua de internet, intrare si iesire S/PDIF, intrare optica, USB, o iesire de linie si conexiunile necesare pentru a lega boxele.

De asemenea Rena SA-1 permite conectarea unor boxe fara fir cu un flux de pana la 24 biti / 96 kHz.

Ceea ce nu vedeti in interiorul acestui șasiu elegant, este un DAC care suportă pana la 24bit / 192kHz și  DSD 128. Airplay este acceptat, dar nu Bluetooth. Aparatul este compatibil cu  Spotify Connect, Tidal și Qobuz.

SA-1 nu are o telecomanda fizica. Aceasta a fost inlocuita de o aplicatie oferita gratuit de Electrocompaniet pentru iOS și Android cu rol de telecomanda virtuala.

Utilizare

Electrocompaniet este o companie de traditie in industria audio dedicata clientilor cu pretentii. Sunt obișnuit cu acest nume fiind asociat cu amplificatoare de putere de 6 mii £ si boxe de 20 mii £. In cazul aparatelor  Electrocompaniet, am un nivel ridicat de asteptari in ceea ce privește componentele de baza, calitatea și performanța.

Pe de alta parte mi-ar placea sa stiu apoi de ce Electrocompaniet si-a asociat numele respectat cu diferite produse ieftine. Din acest motiv, inainte sa fi conectat SA-1 la retea, m-am simțit deja „dezamagit ”. Pentru mine ecuația functioneaza astfel: Electrocompaniet = calitate. Nu produse life style.

Ori de cate ori vad aparate audio hi-fi  cu alimentare externa, imi amintesc de acele boom box-uri ieftine si vesele cu aspect modern, pe care le gasiti la PC World, cu prea mult plastic cromat, cu caracteristici in care cuvantul „mega” este repetat frecvent și care incearca sa compenseze calitatea slaba a sunetului cu lumini intermitente și bri-brizuri din material plastic.

Ei folosesc o alimentare externa, de tip telefon, nu Electrocompaniet.

Daca Electrocompaniet s-a hotarat sa produca aparate audio hi-fi cu asemenea alimentare, de ce nu au incercat sa le produca sub un alt nume. Astfel oamenii ca mine, audiofili vechi, pasionati de sunet, nu s-ar simti ciudat cand ar vedea asemenea aparate produse de unul din numele grele ale industriei audio hi-fi.

Chiar si în termeni practici, nu pot, de exemplu, sa conectez cablurile mele audiofile ieftine. Trebuie sa am cabluri fara terminatii. Da, pot iesi sa cumpar cabluri neterminate, de buna calitate (hmm, o cheltuiala suplimentara), dar chiar si atunci este relativ limitator si intreaga ratiune a acestui tip de produs se poate traduce prin: low cost, așteptari scazute, performanta mediocra.

Daca  Electrocompaniet a avut probleme de buget si nu și-a putut permite conectori mai buni pentru SA-1, atunci de ce nu au creat un produs dedicat  doar Wi-Fi? De ce nu au facut un nou „Apple” ? La urma urmei, in partea superioara a cutiei scrie „streamer audio fara fir”.

Parerea mea, totul arata ca o greșeală de marketing care ar putea afecta vanzarile. Sper, ca cel putin calitatea sunetului, sa nu fie la fel de confuză.

Calitatea sunetului

Am cuplat o pereche de boxe si am inceput sa ascult  Mercy Mercy Me al lui Marvin Gaye printr-un iPhone 8, prin AirPlay.

Unii utilizatori par să vadă streaming-ul ca un standard care evita  legile obisnuite privind calitatea sonica in ceea ce priveste redarea. Nu este asa. Exista un motiv pentru care, de exemplu, Rena SA-1 este mai ieftin cu 2.000 de lire sterline comparativ cu Leema Quasar,despre care ati citit recent de exemplu. Nu va asteptați la acelasi nivel de performanta.  Daca evaluati SA-1 ca un streamer ce se adreseaza oamenilor aflati in cautarea unor produse life style, care tinteste aceeasi nisa de piata ca și Sonos, nu o sa va para rau.

Deci, da, dinamica lui Rena SA-1 are limitari, soundstage-ul este putin restrictionat, iar frecventele mai joase sunt destul de noroioase, dar acest lucru este in mare masura de asteptat pentru o unitate all-in-one la acest pret. Totusi muzica ramane placuta, iar SA-1 ofera o performanta sonica generala foarte buna și admirabila. Bass-ul superior este bun, oferind un efect de chitara bass cu un impuls excelent,  in timp ce percutia aflata in plan secundar a fost relativ vizibila si clara. Vocea lui Gaye a fost foarte neteda și prezentabila.

Apoi am accesat BBC Radio 3 prin intermediul internet radiolui la 128kbps, care in ciuda rezolutiei scazute, a oferit un sunet placut si neted, fara agresivitate sau stridenta in zona mediilor superioare si inaltelor. Viorile au avut un flux usor, dar cu elemente de textura bine conturate  pentru a oferi personalitate, in timp ce instrumentele de suflat  au prezentat elemente de fragilitate, probabil din cauza fluxului de rezoluție inferior. Chiar și gama de zgomote din audienta, din pauzele muzicale, a fost îmbogatita in mod adecvat cu reverb.

Apoi am trecut la Spotify și am ascultat Little Star din Betleem de la Delay (1968) . Sonic sunetul a prezentat o imbunatatire semnificativa a calitatii. S-ar putea sa fi existat o lipsa de adancime in jurul imaginii stereo, dar sunetul a fost stratificat pe vertical si destul de complex, cu o greutate și un impact mai mare la frecvențele inferioare, oferind o baza mai ferma pentru intreaga pista sonora, plus un grad superior de separare intre voci și instrumentele de sustinere.

Bineinteles, discutam mai sus despre streaming prin fisiere cu pierderi – nu cele mai bune surse de sunet din lume. Am incheiat testul SA-1 ascultand o inregistrare de jazz, St Thomas’s – Sonny Rollins, un fisier 24/96 khz, via intrare USB aflata în spate.

Dupa cum v-ati astepta, calitatea sunetului a facut un salt in sus. Bassul a fost un pic inflorit la volume mai mari, dar detaliile de frecventa mai scazute au fost „vizibile” la ureche, oferind o anumita forta muzicala. Mediile au fost discrete, cu  saxofonul lui Rollins dezvaluind emotii suficiente, percutia a avut forta, iar pianul a fost bine conturat. Totul a oferit senzatia unui eveniment live, ceva care sa te atraga în centrul acțiunii, cu o muzicalitate usor lipsita de precizie, dar totuși patimasa si ofertanta pentru a te tine legat de scaun.

 

CONCLUZIE

Este o sarcina dificila sa produci un dispozitiv  aspectuos, multifuncțional, de dimensiuni mici, cu un amplificator incorporat. Multe companii s-ar îndeparta de acest gen de produse, nu este cazul Electrocompaniet. SA-1 este pozitionat  mai aproape de life style decat de sectorul audiofil, insa Electrocompaniet a reusit sa produca mai mult decat un sasiu excelent si o gramada de caracteristici utile, a reusit sa ofere si un nivel admirabil de calitate al sunetului raportat la pretul si tehnologiile implicate.

Toate acestea ofera acestui produs o valoare foarte buna pe piata.

Pret, specificatii, descriere puteti gasi aici

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: