Ghid | Recenzii Stire

IFA 2018: Samsung QLED Q900R 8K

IFA 2018: Samsung dezvaluie o gama de televizoare QLED Q900R 8K cu scalare superioara 8K AI

 

Dupa aproape un an de tachinari si speculatii, Samsung a anuntat in cele din urma detalii despre primele sale televizoare 8k.

In cadrul conferintei de presa de la IFA 2018, Samsung a prezentat in aceasta dimineata o gama compusa din 4 unitati Q900R QLED 8K, care vor fi lansate la jumatatea lui octombrie in UK. Acestea vor fi primele televizoare cu rezolutie 8k disponibile pe piata din Marea Britanie.

“Revolutia 8k” (asa cum a fost numita de purtatorul de cuvant al celor de la Samsung) va fi condusa de ecranele cu dimensiuni de 65 in sau mai mult. Samsung anticipeaza ca vanzarile televizoarelor cu ecrane de 75 in sa se dubleze pana in 2020. Gama Q900R cuprinde variante de 65 in, 75 in, 82 in si 85 in.

Punctul esential al gamei Q900R QLED 8K, produsa de gigantul korean, este tehnologia de upscaling 8k AI. Dupa cum am aflat la CES, la inceputul anului in curs, televizoarele 8k (cu o rezolutie de 7680 x 4320 – de patru ori mai mare decat cea a unui panou 4K) au un algoritm inteligent de upscaling, care poate imbunatati continutul 4k, FULL HD si chiar SD la o calitate echivalenta cu rezolutia 8k, imbunatatind detaliile si profunzimea, reducand in acelasi timp problema zgomotului si a miscarii, indiferent ca este vorba de un serviciu de streaming, set-top box, HDMI, USB, sau chiar mobile mirroring.

 

 

Spre deosebire de seturile conventionale care utilizeaza filtre de netezire, procesare detaliata si procese de restaurare pentru perceperea imbunatatita a detaliilor, tehnologia Samsung 8k AI upscaler (livrata de Quantum Processor 8k) se bazeaza pe “machine learning”. Acest lucru inseamna ca poate invata si stoca intr-o baza de date ce instrumente de procesare sa foloseasca, in functie de tipul de continut.

Potrivit unui delegat Samsung, tehnologia compara versiuni de calitate redusa cu versiuni de calitate ridicata ale aceluiasi continut pentru a invata diferentele tehnologice dintre cele doua si pentru a forma o vasta baza de date. Analizeaza milioane de piese de continut video si gaseste o corelatie intre acestea. Pe baza analizelor sale, poate selecta filtrele optime pentru reglarea luminozitatii, nivelelor de intuneric, raspandirea si alte erori ale intrarilor, transformand continutul de definitie redusa intr-unul similar 8k.

Lasand rezolutia si upscaling-ul deoparte, cele patru televizoare au un varf al luminozitatii de 4000 nit, livrat de iluminarea de fundal Direct Full Array Elite. De asemenea, au fost certificate cu 100% procent al capabilitatii volumului de culori.

Componenta audio, de asemenea, se incadreaza in tehnologia de upscaling AI a televizoarelor. O caracteristica de optimizare a sunetului vizeaza imbunatatirea performantei in functie de tipul de continut, prin identificarea metadatelor continutului, analizarea continua si redarea semnalului sonor in consecinta. De exemplu, in timpul unui meci de fotbal, zgomotul publicului va fi amplificat dupa gol.

Samsung a lucrat, de asemenea, la imbunatatirea experientei utilizatorilor. Televizoarele Q900R au fost concepute pentru a detecta un numar de dispozitive conectate la acestea si pentru a adapta automat imaginea si sunetul in functie de setarile “optime”.

La fel ca Samsung Frame, ele includ si caracteristici de lifestyle, cum ar fi modul Ambient, care poate afisa arta intr-un mod de alimentare redusa (consum redus) cand televizorul nu este utilizat.

Samsung nu a facut pana acum dezvaluiri in privinta pretului, dar, desigur, ne putem astepta la un varf de 5000 de lire, depasindu-l pe cel al flagship-urilor 4k QLED.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: