Ghid | Recenzii

Imbunatatirea sunetului unui sistem audio stereo (Partea I)

Introducere
Tocmai ati cumparat primul dumneavoastra sistem audio stereo si va intrebati ce trebuie sa faceti pentru obtinerea unui sunet bun. Primul gand este sa gasiti un loc pentru plasarea componentelor electronice cd player/ bluray player / DAC, apoi sa aranjati boxele in apropierea peretului. Conectati componentele electronice la boxe, alegeti muzica dumneavoastra preferata si incepeti auditia. Daca ati ascultat sistemul intr-un showroom audio dedicat, sunt sanse destul de mari ca sunetul sa fie diferit. Va ganditi ca este ceva in neregula cu sistemul, incepeti sa verificati legaturile dintre componente, poate ati gresit undeva o conexiune si de aici diferenta de sunet. Constatati ca totul este in regula, insa sunetul continua sa ramana diferit comparativ cu ce ati ascultat in showroom. Panica se instaleaza, ce fac, de ce sunetul nu este identic cu ce am auzit, etc. O mie de alte ganduri negative va intuneca bucuria si nu stiti ce aveti de facut. Stati linistiti, calmati-va, exista blogul AVMall, aici veti gasi raspunsurile de care aveti nevoie.
Influenta acusticii camerei
Principala diferenta de sunet apare din cauza acusticii camerei. Trebuie sa intelegeti ca sunetul provenit din boxe interactioneaza cu spatiul de auditie. Ganditi-va la sunet ca la un fascicul de lumina provenit dintr-o sursa fixa. In cazul nostru boxa este sursa, sunetul iese din boxa, se imprastie in toata casa, interactioneaza cu toate obstacolele intalnite in cale. Practic avem o unda sonora ce loveste pereti, geamuri, mobilier, covor, ghivece de flori. Ca sa intelegem cum influenteaza mediul ambiental sunetul, ne intoarcem la exemplul cu fasciculul de lumina. Obiectelor intalnite de acesta vor arata diferit, pentru ca in camera vor exista zone iluminate perfect, zone de umbra si zone intunecate. La fel se va intampla si cu sunetul boxelor, in plus mai aparea si fenomenul de reflexie. Asta inseamna ca o parte din sunet se va intoarce in camera dupa ce a lovit obiectele intalnite in cale. O aritmetica simpla ne spune ca sunetul pe care il auzim acasa este compus din mai multe componente.
Adunam sunetul direct, cel provenit din boxe, cu sunetul reflectat de diferitele obstacole din casa si avem rezultatul final.

Ce avem de facut? Consideratii generale:
1. Prima data trebuie sa ne asiguram ca boxele nu sunt lipite de pereti sau de un corp de mobilier, sau mai rau, sunt amplasate in coltul camerei. Pozitia ideala pentru asezarea boxei este la o oarecare distanta de perete, mobila, etc. Cu cat distanta este mai mare, cu atat cresc sansele ca sunetul sa fie mai bun. In cazul in care boxele sunt mici (boxe de raft), cel mai bine este ca acestea sa fie amplasate pe un suport dedicat acestui scop. Daca nu aveti acest suport, incercati sa pozitionati boxele pe ceva construit din lemn solid, un obiect de mobilier care sa nu vibreze.
2. Cautati cea mai buna amplasare a boxelor in camera testand diferite pozitii.
3. Incercati sa pozitionati boxa rotind-o pe axa verticala pornind de la un unghi focalizat spre urechile ascultatorului si continuand catre o pozitie paralela cu urechea.
4. Daca doriti un efect stereo complet, distanta intre boxe trebuie sa fie de aproximativ 2 metri.
5. Pozitia difuzorului de medii este de preferat sa fie la aceeasi inaltime cu urechea.
6. Incercati ca locul de unde ascultati sa fie varful unui triunghi isoscel cu baza formata de cele doua boxe.
7. De dorit ar fi ca pozitia de ascultare sa nu fie foarte aproape de perete, pentru ca unda sonora reflectata de peretele aflat in imediata apropiere a urechii va influenta negativ sunetul.
8. Asezati in fata boxelor un covor gros.
9. Incercati sa acoperiti ferestrele in momentul auditiei cu draperii groase.
10. Daca spatiul va permite, tratati camera acustic cu materiale fonoabsorbante sau materiale de difuzie.

Concluzie
Nu trebuie sa ne panicam daca sistemul are la inceput un alt sunet decat cel pe care il doream. Exista modalitati stiintifice prin care putem creste performanta audio chiar si la noi acasa.

Produse de izolatie fonica, tratament acustic, precum si accesorii acustica puteti gasi aici link .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: