Stire

In Japonia se difuzeaza acum regulat formatul 8k

Zilnic, 12 ore pe zi.

La ora 10am (1 decembrie) broadcaster-ul japonez NHK a inceput difuzarea 8k. Continutul cu rezolutie superioara, care este de 16 ori mai mare decat HD, este difuzat acum pe 2 canale satelit, BS4K si BS8K, cel din urma ruland programe 8k timp de 12 ore pe zi.

Imaginile 7680 x 4320 vor fi difuzate cu 22.2 multi-channel audio, de asemenea.

Avand in vedere ca nu exista foarte mult continut 8k la ora actuala, este evident ca programele se repeta la un anumit interval de timp.

Primul program, la ora 10am, a constat in difuzarea informatiilor cu privire la show-urile ce vor rula pe cele doua programe, in timp ce primul film din seara lansarii a fost A Space Odyssey (2001) de Stanley Kubrick. NHK a anuntat ca a cerut acordul Warner Bros pentru a scana negativele filmului original de 65 mm in format 8k, special pentru aceasta ocazie, informeaza BBC.

Broadcaster-ul japonez urmeaza a difuza Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Tokyo, din 2020, in format 8k, acestea urmand a se desfasura in mai putin de 18 luni. Evident, va fi nevoie de o transmisie live 8k.

Pentru a beneficia de aceasta difuzare 8k, este necesara o investitie considerabila in hardware. Pentru inceput, utilizatorii vor avea nevoie de un TV 8k (care costa minim £5000), iar apoi vor avea nevoie de o sursa – pentru a avea acces la aceste canalele, veti avea nevoie de o antena de satelit dedicata.

Conform site-ului advanced-television.com, analistii de piata de la IHS Markit prezic doar 18000 de seturi 8k vandute anul acesta, un numar mult mai redus decat cel din predictia anterioara care era de 85000 unitati in 2018.

Acesta vanzari vor creste, fara dubii, de anul viitor, cel putin in unele parti ale globului – cu mai multe televizoare 8k, de la LG de exemplu, anuntate a fi lansate la CES 2019. In prezent, doar Samsung si Sharp au pe piata set-uri 8k la ora actuala.

Cel mai probabil, 8k va fi considerat pentru urmatorii cativa ani un concept de nisa, asa cum a fost si 4k. Asa ca 4k nu este inca depasit.

Puteti accesa aici videoproiectoare Optoma care sunt capabile sa redea format 4K.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: