Istoria marcii

Cu mai bine de 40 de ani in urma, mai exact in 1977, la Torino prindea contur o noua companie de produse HiFi. Plecati la drum cu o idee foarte clara in minte, aceea de a propune lumii iubitoare de sunet o serie de produse impecabile la raportul pret / calitate, fara a face rabat de la calitatea constructiei si a design-ului. Si le-a iesit foarte bine, astfel ca, in ultima vreme, produsele marca Indiana Line au inceput sa faca valuri prin lumea audio, de la utilizatori si pana la jurnalisti.
Privite cu scepticism la inceput, boxele Indiana Line au daramat rapid prejudecatile legate de preturi si i-au obligat pe cei care le-au ascultat sa admita ca producatorul italian a reusit ceea ce multi au incercat pana atunci fara succes – sa produca niste boxe foarte accesibile care arata si suna impecabil. E drept, piata dispune de multe marci entry level cu modele mai mult sau mai putin reusite, dar valoarea pe ansamblu a brandului Indiana Line este aceea ca propune serii complete si fara cusur, de la cele mai ieftine si pana la gama de top. Maniera in care inginerii torinezi au reusit sa combine cele patru elemente esentiale la un asemenea produs (finisaje, sunet, design si pret) este una cu adevarat spectaculoasa. Bineinteles, au fost multi cei care au fost foarte sceptici atunci cand au aflat preturile acestor boxe, dar indoiala s-a risipit odata cu prima auditie, iar boxele au ajuns imediat, in majoritatea cazurilor, in casele noilor proprietari. Daca la inceput era te intrebai cum reusesc cutiutele italiene sa inglobeze control, detalii si transparent ce pot fi intalnite doar la marci / modele mult mai scumpe, acum e deja ceva normal.
Calitatea impresionanta a produselor Indiana Line este laudata de presa internationala de specialitate. Nu mai putin de 29 de articole si premii internationale sunt marturia excelentei acestui brand italian. Fanii masuratorilor vor fi fericiti, pentru ca revistele germane sunt pline de asemenea detalii tehnice.

Prezentare Generala
Prezentarea de astazi o incepem cu comentariul redactorului stereoplay.de dupa ce a masurat boxele Diva 660: Boxa are un comportament bun cu distorsiuni scazute.

Diva 660 este o boxa eleganta, cu un design luxos, genul acela de boxa care daca ar fi sa o judeci dupa cum arata la exterior, ai spune ca are un pret de achizitie situat undeva la peste 3 mii euro. Surprinzator pentru unii, aceasta boxa nu costa mai mult de 1300 euro. Diva 660 este o boxa pe trei cai, construita cu doua difuzoare de 180 mm dedicate frecventelor joase, un difuzor de 140 mm pentru frecventele medii, un tweeter dome de 26 mm pentru frecventele inalte si are o sensibilitate de 92 dB. Datorita dimensiunilor poate fi usor integrata chiar si in camere mici. O boxa cantareste 17,2 kg si are urmatoarele dimensiuni 23 X 95 X 30 cm. Conurile difuzoarelor de bas sunt fabricate din celuloza, difuzorul de medii este fabricat dintr-un material rigid ce confera stabilitate si scade distorsiunile, iar tweeter-ul este montat pe un suport de cauciuc moale. Pentru a se asigura o decuplare eficienta a boxei fata de podea, picioarele din aluminiu sunt echipate cu placute antivibratii din cauciuc. La toate acestea adaugati si un finisaj de top realizat cu un lac elegant de foarte buna calitate.


Test
Sistemul de test a fost compus din urmatoarele:
• sursa digitala – Auralic Altair (network player)+Auralic Vega (dac)
• amplificator – Yamaha A-S 801
• boxe – Diva 660
• cabluri – The Chord Company din seria Epic

Muzica a fost aleasa asa incat sa puna in evidenta toate aspectele unui sunet complet. Am ascultat inregistrari care sa puna in valoare vocea umana, basul, spatiul de auditie, dinamica si detaliile unei orchestre mari compusa din mai multe instrumente. Cititorii nostri mai vechi vor observa ca folosim aceleasi inregistrari ca acum cateva luni. Preferam sa nu schimbam muzica ascultata, pentru ca asa este mai usor sa observam schimbarile survenite in sunet.
Testele noastre incep de fiecare data cu vocea artistei Katie Melua. Vocea este bine conturata, fluida, cu note aerisite, oferind naturalete si caldura. Basul coboara destul de mult, are viteza buna, o dinamica potrivita, pastreaza caracteriticile inregistrarii, fara a evidentia in mod sintetic aceasta parte a spectrului audio. Instrumentele s-au prezentat curat in spatiul camerei, asezate corect si ocupand o scena holografica corect delimitata in jurul vocii.
Malia / Boris Blank – basul generat electronic a fost plin de forta, bine controlat, acoperind scena cu un sunet dinamic si oferind detalii ale sub-basului destul de bune. Energia basului a acoperit intreaga camera cu un sunet nervos, bine ritmat si dinamic, fapt care ne-a determinat sa batem din picior in ritmul muzicii. Instrumentele electronice s-au impletit foarte bine cu basul, ritmul si muzica pastrand un echilibru si o curatenie timbrala excelenta. Vocea artistei Malia a fost bine separata de restul instrumentelor, a pastrat ritmul, fara a iesi in fata. Pasionatii spun despre boxele italiene ca sunt construite in asa fel incat sa evidentieze vocea, iar asta le face mai putin neutre. Aceasta poveste, sau realitate, nu este valabila in cazul boxelor Diva 660. Vocea a fost prezenta atat cat a trebuit.
Dire Straits – toba a sunat rotund, cu un impact dinamic bun si cu un kick bine structurat ce parea sa ne loveasca pieptul. Chitarile au prezentat extensii detaliate, cu un sunet ce poate fi catalogat ca fiind real-electric. Instrumentele au dansat pline de energie in jurul vocii oferind un sunet antrenant si atmosferic. Vocea lui Mark Knopfler a sunat usor ragusit, uneori duioasa si melancolica, alteori vibranta si energica.
Saint-Saëns – viorile au parut sa atinga perfectiunea, ciupitul corzilor violoncelului s-a simtit detaliat, suav, aproape carnal, flautul s-a inaltat deasupra salii de concerte ca o pasare maiastra, iar alamurile si instrumentele de suflat au completat o scena sonora grandioasa. Toba mare si timpanele de la finalul piesei au oferit un adevarat spectacol dinamic greu de explicat in cuvinte.

Concluzii
• Pro: raport calitate pret greu de batut, sunet echilibrat, bas corect, inalte emotionante, medii calde, sunet neutru.
• Contra: la pretul acesta nimic de comentat

Preturi, specificatii la produsele Indiana Line le puteti gasi aici

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: