Echipamente Audio | Video Ghid | Recenzii

NuPrime DAC 10H + NuPrime ST 10 – Test

Cine sunt cei de la NuPrime?
Compania a fost infiintata de co-fondatorul NuForce, Jason Lim, care a cumparat divizia audio high-end a companiei NuForce si drepturile asupra tehnologiilor in anul 2014 . Cu gandul la calitate acesta a adunat o echipa de ingineri talentati specializati in proiectarea de amplificatoare audio si circuite in comutatie. Daca la asta adaugam propria fabrica de productie aflata in Taiwan si posibilitatea ca divizia de R&D sa lucreze cot la cot cu divizia de ansamblare, imaginea rezultata este a unui producator cu o afacere solida ce isi poate permite sa ofere clientilor aparatura audio de top la preturi corecte. NuPrime inseamna performanta audio de top, iar acest lucru nu poate fi realizat fara componente de top. Din acest motiv 30% din componentele folosite in aparate sunt comandate in USA.
Prezentare tehnica:
DAC 10H, este un convertor digital analogic cu un etaj de preamplificare de top ce foloseste unul din cele mai precise volume digitale din lume bazat pe rezistori printati asezati in trepte. Avantajul acestei tehnologii este ca indiferent de setarea volumului in calea semnalului va exista un singur rezistor. Inima acestui convertor digital analogic este unul din cele mai bune cip DAC din lume produs de ESS Technology, SABRE32 Reference ES9018K2M. La cele de mai sus inginerii au adaugat si un amplificator de casti ce poate oferi cu usurinta un sunet extraordinar indiferent de castile folosite.
DAC 10H, suporta rate de esantionare de 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192, 352.4, 384 kHz si DSD64, DSD 128, DSD256; intrari digitale – USB Asincron, 2 intrari S/PDIF, 2 intrari digitale optice, 2 intrari analogice; iesiri analogice – stereo RCA, stereo balansate, amplificator de casti XLR, amplificator de casti nebalansat.
Tehnologic, DAC 10H, poate fi considerat in acest moment unul din cele mai avansate convertoare digital analogice din industrie.
ST 10, este un amplificator stereo cu o putere de 150W @ 8 ohm in Clasa D. Cu un damping factor 400, acesta poate sa conduca cu usurinta orice boxa. Chiar daca foloseste tehnologia amplificarilor digitale, ST10 nu este un amplificator digital. Designul circuitului patentat de NuPrime utilizeaza un semnal de modulare analogic, care apare natural si nu adauga zgomot si jitter.

Gata cu vorbaria, haideti sa vedem cum suna. Sistemul de test a fost urmatorul:
NuPrime DAC 10H – DAC si preamplificator
NuPrime ST 10 – amplificator stereo de putere
Olympia One Master – boxe de raft + stand
Analysis Plus Silver Oval – interconect stereo
Tellurium Q Ultra Black – cablu boxe
Ca transport pentru fisierele digitale am folosit un laptop Asus, obisnuit, si un cablu USB Tellurium.
Muzica: Katie Melua – Piece by Piece, Malia / Boris Blank – Convergence, Dire Straits – Communiqué, Saint-Saëns – Danse Macabre. Am inceput testul cu Katie Melua pentru ca vocea acesteia are un timbru special, greu de redat. Muzica a inceput sa invaluie camera cu o tandrete incredibila, vocea feminina a curs suav catre urechi, detaliile timbrale ale vocii si instrumentelor au inceput sa ne inconjoare intr-un echilibru perfect. Artista si micuta ei orchestra s-au insinuat in spatiul de auditie. Auditia s-a transformat usor intr-o experienta senzoriala, parea ca sunt alaturi de Katie Melua in momentul inregistrarii. Am continuat cu Malia / Boris Blank pentru ca pe aceasta inregistrare exista bas generat electronic si eram curios daca acesta poate fi sustinut de amplificator si boxe. Basul a venit ca un tunet in camera, puternic, cu viteza, bine articulat si lipsit de distorsiuni. In cazul Dire Straits doream sa aud daca o inregistrare din anul 1979 poate sa sune analogic, ca si cum as asculta sunetul unui pick-up sau magnetofon. Banuiesc ca orice pasionat adevarat de HiFi se intreaba in momentul achizitiei unei surse digitale moderne, daca sunetul de acasa va putea beneficia de dinamica excelenta si de lipsa distorsiunilor corespunzatoare unui DAC, dar in acelasi timp sa pastreze caldura sunetului analogic. Cu certitudine acest lucru este posibil. Muzica Dire Straits a umplut camera ca si cum foloseam o sursa analogica. Lipsa unei amprente digitale a fost o surpriza extrem de placuta. Am incheiat testul cu o inregistrare de muzica clasica. Muzica clasica este greu de redat de un sistem audio in toata splendoarea sa dinamica, pentru ca de obicei inregistrarile acestea sunt facute cu mare atentie. Inginerul de sunet trebuie sa capteze intreaga scena sonora a unei orchestre mari cu toate bogatia timbrala, spatiala si dinamica. Sincer sa fiu, aveam emotii. Boxele din test sunt micute, gandite pentru camere mici spre medii, din acest motiv, limitele constructive pot actiona ca o frana in dezvoltarea sunetului. Partial am avut dreptate. Dinamic, sunetul a fost foarte bun, detaliat si precis. Constructia orchestrei insa a avut de suferit, parca as fi dorit o scena mai mare si mai bogata. Din acest motiv sugerez ascultatorilor de muzica clasica boxe mari.
Concluzie
Consider acest sistem ca fiind echilibrat, detaliat, dinamic si precis. Nu este un sistem pe care sa il recomand fanilor sunetului de lampa. Lampa genereaza distorisuni armonice pare, placute urechii. Lipsa acestora poate fi interpretata ca o pierdere a muzicalitatii. Dupa cum bine cunoasteti domeniul acesta este suficient de subiectiv. 4 oameni aflati intr-o camera pot sa interpreteze diferit sunetul unui sistem audio. Din acest motiv va sfatuiesc sa ascultati cu propriile urechi si sa decideti ce va place.

Ambele produse prezentate au specificatii, preturi si detalii complete aici NuPrime 10H si aici NuPrime ST10 .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: