Echipamente Audio | Video Ghid | Recenzii

NuPrime IDA 16 – Recenzie

NuPrime IDA-16

Dupa multi ani de OEM (Original Equipment Manufacturer) in spate, Jason Lim, co-fondatorul NuForce, a decis, in 2014, sa cumpere actiunile diviziei de High End a companiei si sa porneasca o noua afacere. Beneficiind de excelenta tehnologie mostenita de la NuForce si de o echipa noua de ingineri foarte talentati si dedicati in intregime pasiunii pentru echipamentele audio, NuPrime a avut o ascensiune fulminanta.

Pentru prima data in istoria industriei audio High End, un brand a primit, in acelasi an, patru premii Product of the Year, din partea prestigioaselor publicatii The Absolute Sound si SoundStage.

Una dintre cele mai importante inovatii tehnologice marca NuPrime este implementarea unui chip logic FPGA, care inlocuieste rezistoarele foarte scumpe din arhitectura unui preamplificator/DAC de top. Astfel, NuPrime se afla in postura unui gigant din lumea audio care-si permite sa-si vanda minunile cu preturi pe care si le poate permite orice pasionat.

 

 

NuPrime IDA-16 – prezentare generala

NuPrime IDA-16 imbina tehnologia audio de ultima ora cu inovatii fara precedent. Este primul amplificator integrat complet digital cu DAC incorporat ce ofera decodare pentru toate formatele existente in piata. Folosind DAC-un incorporat puteti asculta fisiere pana la 24 biti/384K si DSD (2.8MHz, 5.6MHz, 11.2MHz). Amplificatorul are o putere de 200 wati canal. Cu aceasta putere garantam ca veti avea suficiente wati pentru orice boxa creata in lumea aceasta. Designul din interiorul amplificatorului este unul de top, cu trasee scurte, asa incat semnalul sa nu fie plimbat in zone care ar putea cauza o crestere a zgomotului sau distorsiuni.

Nivelul incredibil atins de raportul S/N este accentuat de controlul inovator al volumului oferit de IDA-16. Acesta este construit folosind o tehnologie inovatoare bazata pe rezistori peliculari in comutatie. Aceasta abordare simplifica si mai mult traseul de semnal, astfel incat in calea semnalului analogic, la orice volum, va exista un singur rezistor. Ajustarea volumului se face cu precizie in 99 de trepte de cate 0.5dB, cu optiunea de ajustare individuala a volumului pentru fiecare intrare. Potrivirea exacta a nivelului cu cel al diferitelor surse devine foarte usoara, la fel ca si compararea acestora.

Partea de amplificare foloseste un circuit in clasa D mult imbunatatit. Acesta este bazat pe un circuit autooscilant, pentru a genera modularea in latime a impulsurilor.  Amplificatorul comuta la o frecventa de 600KhZ, mult sub rata de sampling a CDului de 44.1 kHz. Majoritatea amplificatoarelor de clasa D au frecventa de comutare la 300kHz sau mai jos. In completarea celor de mai sus vine tehnologia proprie a NuPrime pentru frecvente variabile, Switch-Mode Power Supply (SMPS). Pentru o redare fulminanta si cu autoritate a basului, alimentarea inovatoare a IDA-16 si bateria de condensatoare Cross-Matrix Array (CMA), pot, atunci cand este cazul, sa livreze curenti extrem de ridicati catre etajele de iesire ale amplificatorului. Rezultatul acestei combinatii este o viteza a tranzientilor fara precedent si un impact dinamic impresionant, ce reda instrumentele de percutie ca si cum ar ataca brusc, din cele mai negre adancimi din ale unei scene invizibile.

O astfel de receptivitate reuseste sa reduca nivelul de distorsiune armonica totala + zgomot (THD+N) la niveluri de sub 0.004%, atingand in acelasi timp o eficienta maxima a sistemului de pana la 93%. Adaugam la acestea incredibilul raspuns in frecventa de pana la 80 kHz al IDA-16 si segmentele de muzica vocala devin experiente emotionante, iar registrii supreriori ai instrumentelor ating apogeul unei interpretari live.

 

 

Caracteristici tehnice:

 • Inputs:
  • 1 x  USB Digital
  • 2 x Coaxial Digital S/PDIF
  • 2 x Optical Digital S/PDIF
  • 1 x Analog Stereo RCA
 • Outputs:
  • 1 x Optical (up to 24 bit/192 kHz)
  • 1 x Stereo RCA (Line out)
  • 1 x Stereo Speaker (Binding Posts) Output
 • USB Sampling Rates: 44.1KHz, 48KHz, 88.2KHz, 96KHz, 176.4KHz, 192KHz, 352.8KHz, 384KHz and DSD 2.8MHz, 5.6MHz, 11.2MHz
 • S/PDIF Sampling Rates: 44.1KHz, 48KHz, 88.2KHz, 96, 176.4KHz, 192KHz
 • Maximum Sampling Rate: 24-bits
 • Bit Resolution: 16-24-bits
 • Power output: 200W x 2 @ 8 Ohms; 200W x 2 @ 4 Ohms
 • THD+N: 0.004%
 • Peak Output Power: 400W
 • Frequency Response: 10Hz to 80kHz
 • RS232 extension: Smart Home Control & Firmware upgrade
 • Dimensions: 17 in W x 15 in D x 1.97 in H (2.56 in H include feet)
 • Weight: 16 lbs.
 • Worldwide AC voltage: (90VAC~130VAC // 210VAC~ 250VAC) With Voltage Select Switch
 • AC Fuse: Slow-blow,7A, 250VAC

Sistem de test:

Auralic Aries G2 – streamer

IDA 16  – convertor D/A si amplificator

Indiana Line Diva 660  – boxe

The Chord Company – cabluri

 

Teste

Cititorii nostri fideli stiu ca in testele noastre incercam sa alegem diferite genuri muzicale. Doar asa putem sa atingem toate aspectele unui sunet complet. Folosim  inregistrari care sa puna in valoare vocea umana, basul, spatiul de auditie, dinamica si detaliile unei orchestre mari compusa din mai multe instrumente.

Primul artist ascultat a fost Katie Melua. Vocea a fost pozitionata pe centru, foarte bine delimitata fata de restul instrumentelor. Realismul ei ne-a surprins chiar si pe noi. Motivul este unul foarte simplu. Boxele folosite nu sunt unele de top raportate la pretul lor de vanzare si ne asteptam ca imaginea stereo sa fie usor diluata, iar asta ar fi afectat si senzatia de realism. Timbral am simtit imediat ca avem in fata boxe italiene. Vocea a iesit imediat in fata instrumentelor intr-o prezentare pastelata in culori fine, peste care in unele momente se asternea o ploaie usoara de melancolie. Instrumentele au avut corp, prezenta si definitie oferind un suport realist vocii.

Malia / Boris Blank , basul generat electronic  ne-a scos din camera. Rareori am auzit un bas atat de viguros din micutele Indiana Line Diva 660.  Camera de auditie a devenit brusc neincapatoare pentru cantitatea de bas generata. Notele joase au fost atinse cu atata usurinta, incat am inceput se ne intrebam daca amplificatorul IDA 16 are niste corectii de ton ascunse in interiorul sau.  Cu acest amplificator am auzit cel mai bun, profund, exploziv bas, posibil pe aceste boxe. Instrumentele electronice au fost bine separate, vocea a sunat puternic si direct. Intregul ansamblu orchestral a fost asemeni unei pompe de presiune ce impinge energie si dinamica catre ascultator.

Dire Straits, intreaga camera s-a transformat intr-un set de tobe urias. Toba mare, toba mica, tom-tomuri, cazan, cinele, toate la un loc materializate in camera noastra. Kick-ul se simtea pana in piept, cu inpact pana in maruntaie, sunetul cinelelor fin si matasos ca zambetul unui copil, ritm si tempo pentru una din cele mai frumoase experiente muzicale. Chitarile au dorit si ele sa iasa in evidenta cu o multime de detalii. Au sunat  grav, energic, luminos, agresiv, conform  instructiunilor transmies de maestrul tobosar. Vreti sa intelegeti ce se poate face cu pedala de distors, ce efecte se pot crea, atunci este musai sa treceti pe la noi si va promitem o experienta dincolo de simturi. Vocea lui Mark Knopfler a fost un adevarat rasfat al simturilor. A sunat de parca ar fi fost un wisky invechit in butoaie de stejar timp de 20 de ani. La inceput parea usor seaca, lipsita de energie, insa cu trecerea timpului a inceput sa se schimbe asemeni wisky-ului ce aluneca incet peste papilele gustative si se sparge in mii de arome delicate.

Saint-Saëns, muzica s-a transformat in energie pura. Orchestra a parut ca ne imbratiseaza. Din spectatori ne-am transformat in instrumente muzicale ce rezoneaza atent la bagheta dirijorului. Scena sonora a trecut dincolo de peretii camerei, sunetul orchestrei a fost plin de energie cu textura si corp,  dinamica foarte buna intre pasajele muzicale, tonalitatea instrumentelor bine dezvoltata.

Concluzii

Daca sunteti in cautarea unui amplificator energic, cu un DAC incorporat, compatibil cu toate formatele existente, atunci IDA 16 este alegerea dumneavoastra.

Puteti gasi produsele NuPrime in acest link

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: