Ghid | Recenzii Stire

Samsung 8K Q900R QLED – Recenzie

 

Intr-un an puternic pentru modelele de referinta 4k QLED, an in care tehnologia a ajuns sa-si atinga potentialul maxim, Samsung mai zaboveste putin pentru a ne impresiona inca o data cu aceste patru oferte 8k.

Gama Q900R dezvaluita la IFA in prima parte a acestei saptamani cuprinde seturi de 65 in, 75 in (o dimensiune in randul careia Samsung estimeaza ca vanzarile se vor dubla pana in 2020), 82 in si 85 in.

 

 

Specificatii

Cheia pentru potentialul succes al gamei o reprezinta capacitatea de scalarea superioara 8k AI.

Cu o rezolutie de 7680 x 4320, de 4 ori mai mare decat cea a unui panou 4k, provocarea pentru aceste seturi de 8k este cum vor reusi sa creeze o punte de legatura, din moment ce un nativ 4k, Full HD, cu continut SD, imbunatateste detaliile si adancimea, reducand in acelasi timp zgomotul si miscarea pentru a oferi o imagine cu o calitate apropiata de cea intalnita la 8k, din orice sursa.

Spre deosebire de seturile conventionale care utilizeaza filtre pentru netezire, procesare detaliata si restaurare pentru o percepere mai buna a detaliilor, tehnologia de upscalare 8k AI (livrata de Cuantum Proceesor 8k) este bazata pe machine learning (poate invata si stoca informatia in baza de date cu privire la ce unelte de procesare sa foloseasca, in functie de tipul de continut).

 

 

Potrivit unui comunicat dat de Samsung, tehnologia compara versiuni de calitate redusa si de calitate ridicata ale aceluiasi continut pentru a invata diferentele tehnologice intre cele doua si pentru a forma o baza de date vasta. Analizeaza milioane de piese de continut video si gaseste o corelatie intre acestea. Pe baza acestei analize, poate selecta filtrele optime care suporta luminozitatea, nivelul de negru, raspandirea si alte erori preluate de la toate intrarile, transformand continutul de joasa definitie in asa fel incat sa se poata apropia de cel de inalta definitie 8k.

Acest cvartet al televizoarelor Q900R se bucura, de asemenea, de o luminozitate excelenta, 4000-nit, Samsung observand ca acesta este un standard intalnit la majoritatea studiourilor de film. In plus, utilizeaza iluminarea Direct Full Array Elite pentru a imbunatati contrastul.

 

 

Ele ofera, de asemenea, 100% Volume Colour, compania koreeana afirmand ca aceasta este cea mai pura acuratete a culorilor, intalnita pana in prezent.

Componenta Audio se incadreaza si ea in aceeasi tehnologie de upscaling AI a acestor televizoare. O caracteristica de optimizare a sunetului vizeaza imbunatatirea performantei audio in functie de tipul de continut, prin identificarea metadatelor continutului si prin analizarea si redarea continua a semnalului sonor in consecinta.

 

Performanta

Noi nu vrem sa aruncam cu superlative inainte ca fiecare produs sa treaca prin camera noastra de testare, dar este corect sa spunem ca Q900R 8k are capacitatea sa orbeasca la prima intalnire.

La fel ca si in cazul celor 4k QLED de la Samsung, care ne-au entuziasmat atat de mult anul acesta, contrastul si culoarea par a fi la fel de interesante. Aceste 8k-uri sunt greu de judecat din punct de vedere al subtilitatii, dar putem remarca claritatea si chiar dinamica, aceasta parand a fi un bonus. Upscaling-ul va reprezenta o mare parte din task-urile zilnice ale acestor seturi.

 

Verdict initial

Este destul de greu sa judecam cu convingere totala, atata timp cat nu am trait suficient de mult cu Q900R (nici nu avem prea multi competitori cu care sa il comparam la momentul actual), dar este la fel de dificil sa nu fim entuziasmati cu privire la potentialul sau.

Surse audio video excelente pentru acest produs sunt bluray playerele. O gama larga de de bluray playere cu specificatii, caracteristici complete, si preturi  aici link .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: