Ghid | Recenzii Stire

Studiile arata ca oamenii pot simti diferentia hi-res audio de restul formatelor

Te intrebi daca chiar esti capabil sa faci diferenta intre calitatea muzicii de pe CD si hi-res audio? Studiile spun ca da…

Suntem destul de constienti de atractivitatea sunetului hi-res. Daca aveti un sistem decent si o inregistrare de buna calitate, exista un salt distinct in ceea ce priveste calitatea muzicii comprimate. Insa, multi oameni inca mai au indoieli.

Universitatea Queen Mary din Londra (QMUL) a realizat un studiu la care au participat 12000 de persoane, acestea fiind puse sa compare, in 18 situatii, diferite fisiere muzicale. S-a constatat ca pot simti diferentele intre hi-res audio si calitatea fisierelor de pe CD, dar ca ar putea fi nevoie de putina “pregatire” – care ar putea sa sublinieze ce aspecte ale muzicii trebuiesc urmarite.

“Studiul nostru arata ca sunetul de inalta rezolutie are un avantaj mic, dar important, in calitatea sa de reproducere a semnalului audio standard” a declarat Dr. Joshua Reiss de la QMUL. Studiul a constatat ca, prin “pregatire”, subiectii pot distinge formatele audio in 60% din situatii. Aceasta formare a adus la o crestere impresionanta a procentului celor care puteau face diferenta.

Dr Reiss mai spune: “Studiul nostru este prima incercare de a avea o analiza detaliata si impartiala asupra dubiilor ca sunetul hi-res poate fi resimtit. Am strans laolalta 80 de publicatii si am analizat toate datele disponibile, cerand chiar autorilor studiilor anterioare, rapoartele originale. Am supus datele mai multor forme de analiza. Efectul a fost clar si au fost cativa indicatori cu privire la conditiile care o demonstreaza cel mai eficace. Speram ca acum putem merge mai departe spre identificarea modului (cum si de ce?) in care percepem aceste diferente.”

Numeroase branduri de streamere si network playere capabile sa redea formate hi-res, cu specificatii, caracteristici complete, si preturi puteti gasi aici link .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: