Ghid | Recenzii

Tehnologia Ultra HD (4K) – pe intelesul tuturor

Care este diferența dintre televizoarele Ultra HD (4K) si cele 1080P?
Acum 7-8 ani majoritatea oamenilor erau familiarizati cu televizoarele de înalta definitie 1080P. Toata lumea admira claritatea imaginilor, detaliile nemaivazute, asa ca a devenit foarte usor un format standard de înaltă definiție în întreaga lume. De cativa ani au aparut televizoarele cu tehnologia Ultra HD (4K). Acestea sunt considerate mai bune pentru ca ofera o calitate a imaginii superioara. Haideti sa vedem impreuna care sunt diferentele intre cele doua tehnologii. De ce este tehnologia Ultra HD (4K) mai buna comparativ cu HD 1080P? Sunt aceste diferente vizibile pentru ochiul uman? Este posibil ca un televizor 4K sa imbunatateasca calitatea imaginilor?

Sa ne uitam la cea mai importanta diferenta dintre 4K si 1080P. 4K este cunoscuta sub numele de Ultra High Definition (UHD), în timp ce 1080P este numita High Definition. După cum sugereaza și numele lor, 4K UHD are o rezoluție considerabil mai mare comparativ cu HD 1080P. Rezolutia 4K este formata din 3840 x 2160 pixeli, în timp ce 1080P este formata din 1920 x 1080 pixeli.
Denumirea de 4K se refera la aproape 4000 de pixeli orizontali. În mod traditional, rezolutia a fost etichetata în funcție de pixelii verticali, iar în cazul rezolutiei 1080P, 1080 de linii verticale alcatuiesc aceasta rezoluție de înalta definitie. Prin comparatie, 4K are 2160 pixeli pe vertical; o crestere considerabila.
La un raport al aspectului video de 16: 9, 4K contine aproape de patru ori numarul de pixeli pe ecran comparativ cu tehnologia 1080P – mai mult de opt milioane de pixeli pentru 4K și doar doi milioane de pixeli pentru 1080P. Aceasta diferenta masiva aduce cateva avantaje importante pentru 4K atunci cand comparam acest standard cu imaginea video oferita de 1080P.
De ce televizoarele Ultra HD (4K) sunt mai bune comparativ cu HD 1080P?
1. Prezentarea detaliilor
Televizoarele de înalta definitie care utilizeaza tehnologia 4K sunt capabile să reproduca cele mai complexe detalii, într-un mod consistent si cu un contrast mai bun, datorita existentei unui numar de pixeli de patru ori mai mare prin comparatie cu 1080P. Acesta este considerat cel mai mare avantaj al standardului video 4K. Exemple se gasesc in detaliile fine ale parului, sau al penelor, precum si in alte imagini care contin detalii foarte fine. Cel mai usor identificam aceste diferente cand suntem apropiati de ecranul televizorului.
2. Vizualizare de aproape
Datorită cresterii mari a rezolutiei, televizoarele cu tehnologia 4K permit privitorului sa fie poziționat mult mai aproape de un ecran mare, în timp ce se bucură de o imagine mai clara comparativ cu 1080P. De fapt, distanta optima de vizionare recomandata pentru un televizor de 4K poate fi de doua ori mai aproape comparativ cu un televizor obișnuit. Acest lucru se datoreaza faptului ca 4K ofera o experienta maxima atunci cand este privit mai de aproape; asezat mai departe, in spate, înseamna ca nu veti beneficia de avantajele sale maxime, desi, fara îndoiala, puteti sa va bucurati de claritatea sa suprema, indiferent de distanta.
Este posibil ca un televizor 4K sa imbunatateasca calitatea imaginilor?
Din pacate producatorii de televizoare evita sa aminteasca, ca aceasta tehnologie nu poate sa imbunatateasca calitatea imaginii in cazul in care informatia video este inferioara. Daca va uitati la un canal TV, transmis la o calitate video de 720P, imaginea nu va fi la calitate 4K. Procesorul de imagine al televizorului nu are acum sa creeze o noua imagine performanta, avand 2160 pixeli verticali, dintr-o imagine compusa din 720 pixeli verticali. Tot ce va primi ochiul privitorului va fi o imagine slab calitativa raportata la potentialul video al unei imagini 4K, o imagine marita sa acopere numarul de pixeli aflati pe ecranul televizorului 4K.
Concluzie
Pentru cei care doresc cea mai înaltă calitate a imaginii si privesc catre viitor, tehnologia UltraHD (4K) este alegerea normala. Tehnologia video UltraHD (4K) castiga din ce in ce mai multa popularitate printre producatorii de programe video-tv si filme, iar asta insemna ca intr-un viitor apropiat toate materialele video-tv vor fi disponibile la rezolutie 4K.

O larga gama de receivere, capabile de rezolutie 4K, puteti gasi aici. link .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: