Cabluri | Conectica Ghid | Recenzii

Tellurium Q Ultra Black & Black Diamond – Test

Articolul de astazi are ca subiect cablul de boxe Tellurium Q Ultra Black si cablul interconect Black Diamond. Testele au fost facute intr-un sistem format din NuPrime DAC-9, NuPrime STA-9, Davis Acoustics Balthus 70, laptop Asus.
Inainte de a porni sa vorbim despre aceste cabluri, dorim sa va impartasim o intamplare petrecuta la noi in showroom. Intr-o zi am fost vizitati de un inginer electronist, pasionat de HiFi. Acesta era un mare fan al sunetului de calitate, insa nu credea ca un cablu de boxe sau interconect, fabricat de o firma specializata, poate sa imbunatateasca sunetul unui sistem audio HiFi. O discutie in contradictoriu cu acesta nu ar fi fost benefica, asa ca am propus sa facem o serie de teste cu cablurile din showroom. Omul a fost de acord si am pornit sesiunea de teste. Pentru a cuantifica rezultatele, vizitatorul nostru a primit un caiet si un pix, asa putea sa noteze diferentele sonice in cazul in care acestea existau. La final nu a mai contat ce notase in acel caiet, pentru ca inginerul electronist din povestea noastra a decis sa cumpere un cablu de boxe. Sesiunea de teste a reusit sa-i doboare prejudecatile cu care venise.
Dar sa ne intoarcem la subiectul de astazi al acestui articol. Cablurile Tellurium 2 Ultra Black (cablu boxe) si Black Diamond (cablu interconect) sunt manufacturate de firma Tellurium Q in Anglia. Ideea din spatele acestor cabluri este foarte simpla. Cum reducem distorsiunile de faza induse de cabluri? Acestea apar la toate cablurile indiferent de cine le produce, pentru ca orice material, orice cablu, care face legatura intre doua componente ale unui sistem audio actioneaza ca un filtru. Inginerii de la Tellurium Q s-au concentrat pe eliminarea distorsiunilor de frecventa folosind o tehnologie ce permite schimbare sincronizarii, asa se obtine mai multa claritate si transparenta.
Deci, avem un cablu, insa se dovedeste ca acesta este mai mult decat pare la prima vedere si ca intr-un anumit context cablul devine un filtru electronic. Ca sa putem intelege intregul proces, trebuie sa aflam ce este de fapt un filtru electronic. Un filtru electronic este o retea electrica care modifica caracteristicile amplitudinii sau ale fazei unui semnal in raport cu frecventa. In mod ideal un filtru nu va adauga frecvente noi la semnalul de intrare si nici nu va modifica frecventele acestuia, dar va schimba amplitudinile relative ale diverselor componente de frecventa. Acest lucru este valabil pentru toate componentele unui sistem audio. Odata ce acceptati faptul ca sunetul rezultat din sistemul dumneavoastra este suma mai multor filtre electronice, puteti incepe sa va ganditi serios la construirea unei cai neutre pentru transportul semnalului intre aparate si boxe. Doar asa puteti avea sunetul transparent pe care tehnologia actuala il ofera, dar si pentru a pastra cat mai mult posibil semnalul initial nealterat.
In testele noastre am comparat Tellurium Q Ultra Black si Black Diamond cu niste cabluri de cupru cumparate de la un magazin obisnuit de produse electronice. Am inceput ascultand piesele de test folosind cablurile de cupru obisnuite, am notat toate detaliile auditiei, dupa aceea am inlocuit cablurile de cupru obisnuite cu cablurile Tellurium Q.

Diferentele in sunet au fost cu adevarat spectaculoase. In momentul in care am introdus cablurile Tellurium Q muzica a devenit imersiva, vocile au capatat nuante insesizabile pe cablurile de cupru obisnuite, imaginea stereo a devenit adanca cu instrumentele precis asezate in spatiu, basul a devenit prezent si curat.
Impresii cablu de cupru obisnuit vs Tellurium Q:
• Bas – cablul de cupru obisnuit, basul nu avea extensie, parea lipsit de control, usor murdar; Tellurium Q, basul a castigat extensie, control si energie, a devenit curat, lipsit de distorsiuni; toate acestea au fost percepute ca o crestere a muzicalitatii.
• Medii – cablul de cupru obisnuit, vocile sunau destul de rotund si natural, nimic nu parea sa deranjeze urechea, instrumentele se auzeau corect; Tellurium Q, aici a aparut magia acestui cablu, instrumentele si vocile au capatat texturi naturale si detaliate transformand auditia intr-o experienta de viata reala; pe inregistrari live aveam senzatia ca suntem in public.
• Inalte – cablul de cupru obisnuit, sunetul de trompeta a fost un chin pentru urechile noastre din cauza distorsiunilor audibile; Tellurium Q, a adus echilibrul tonal necesar, inaltele au fost netede si detaliate, bine integrate in spectrul audio, placute urechilor, fara sa atraga atentia; asa am reusit sa ascultam sunetul unei trompete fara sa ne doara capul.
• Voce – cablul de cupru obisnuit, vocea placuta si neasteptat de calda; Tellurium Q, vocea a castigat o prezenta mai buna, texturi noi au aparut in sunet, totul parea mai natural.
• Detalii – cablul de cupru obisnuit, sunetul parea usor in spate, de parca peste muzica era asezata o patura; Tellurium Q, patura s-a ridicat, detaliile si microdetaliile au iesit la suprafata, muzica a capatat vivacitate si dinamica, imaginea scenei a devenit robusta si realista.

Concluzii Tellurium Q Ultra Black si Black Diamond:
• Extensie foarte buna a basului
• Medii detaliate si naturale
• Inalte cu extensie buna, perfect integrate in restul de frecvente
• Tonalitate naturala si reala
• Transparenta foarte buna
• Soundstage realist
• Experienta muzicala de nota 10

Puteti gasi intreaga gama de cabluri Tellurium Q, cu specificatii, caracteristici si preturi aici link .

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: