Echipamente Audio | Video Stire

Tot ce trebuie sa stii despre High-Resolution Audio

Chiar daca aveti un interes trecator in a asculta muzica digitala, fie ca o redati prin intermediul unui CD player sau direct de pe smartphone printr-un streaming Spotify, probabil ca ati auzit de termenul hi-res audio.

In ultimii ani, sunetul hi-res a castigat prim-planul datorita lansarii mai multor produse, servicii de streaming si chiar smartphone-uri care suporta standardele acestuia.

De ce v-ar pasa? Daca doriti cea mai buna experienta muzicala posibilia sau cel putin o calitate a sunetului mai buna decat cea pe care o utilizati in prezent, credem ca sunetul hi-res merita investigat.

Poate fi o perspectiva descurajanta, intrucat sunt foarte multi factori implicati: ce anume reprezinta hi-res audio, ce inseamna toate acele numere si formate de fisiere diferite, de unde puteti obtine aceste fisiere de inalta calitate si ce dispozitive puteti folosi pentru a le reda?

De unde sa incepeti?

Aici ne intram noi in rol – ghidul nostru va va purta prin intrarile si iesirile audio hi-res. In final, speram ca veti afla tot ce trebuie sa stiti despre hi-res si va veti putea bucura de noul stil de viata sonic imbunatatit.

Ce este high-resolution audio?

Spre deosebire de high-definition video, nu exista un singur standard universal pentru high-resolution audio. Digital Entertainment Group, Consumer Electronics Association si The Recording Academy, impreuna cu label-urile de inregistrari, au devenit in mod formal un sunet de inalta rezolutie ca: “Audio fara pierderi care este capabil sa reproduca un sunet full-range din inregistrari care au fost stocate pe surse muzicale mai bune decat un CD”.

In termeni simpli, hi-res audio tinde sa se refere la fisierele muzicale care au o frecventa de esantionare si/sau o adancime de biti mai mare decat CD-ul, ale carui specificatii sunt 16bit/44.1kHz.

Frecventa de esantionare (sau rata de esantionare) se refera la numarul de esantioane ale semnalului luate pe secunda, in timpul procesului de conversie analog-digital. Cu cat sunt mai multi biti, cu atat mai precisa este masurarea semnalului in prima instanta, asadar trecerea de la 16 biti la 24 biti aduce un salt notabil al calitatii. Fisierele audio hi-res utilizeaza, de obicei, o frecventa de esantionare de 96 kHz sau 192 kHz, la 24 biti. Puteti avea, de asemenea, fisiere la 88.2 kHz sau 176.4 kHz.

Hi-res are si el un dezavantaj – dimensiunea fisierului. Un fisiere hi-res poate avea dimensiuni de zeci de megabiti, asadar, cateva track-uri pot ocupa intreaga memorie a dispozitivului dumneavoastra. Din fericire, stocarea este mult mai ieftina decat a fost, deci este mai usor sa achizitionati dispozitive cu capacitate de stocare mai mare. Acestea fiind spuse, dimensiunea fisierelor hi-res poate impovara inca streaming-ul prin wi-fi sau mobile network.

Asta nu este tot: exista si cateva formate diferite de fisiere audio hi-res, toate avand propriile cerinte de compatibilitate.

Acestea includ formatele populare FLAC (Free Lossless Audio Codec) si ALAC (Apple Lossless Audio Codec), ambele fiind comprimate, dar intr-un mod prin care, teoretic, nu se pierde nicio informatie. Alte formate includ WAV si AIFF (necomprimate), DSD (formatul utilizat pentru Super Audio CDs) si cele mai recente MQA (Master Quality Authenticated).

Meritele fiecarui format pot fi argumentate, dar cea mai importanta problema va fi compatibilitatea fisierului cu produsele si software-ul ales.

Mai jos vom explica pe scurt principalele formate de fisiere

MP3 (non-hi-res) – format foarte popular, acesta are dimensiuni reduse, dar si pierderi de sunet. Este departe de cea mai buna calitate a sunetului. Este convenabil pentru stocarea de muzica pe iPod-uri sau smartphone-uri, dar nu suporta hi-res.

AAC (non-hi-res) – O alternativa la MP3, acest format este bine comprimat si chiar daca are pierderi de sunet, are o calitate mai buna. Folosit pentru descarcari iTunes, streaming Apple Music (la 256kbps) si streaming YouTube.

WAV (hi-res): Formatul standard in care sunt codate toate CD-urile. Calitatea sunetului este excelenta, dar fisierele nu sunt comprimate, adica au dimensiuni mari (mai ales fisierele hi-res). Are suport metadate slab (album artwork, informatiile despre artist si titlul melodiilor).

AIFF (hi-res): Este alternativa celor de la Apple la WAV si are un suport mai bun pentru metadate. Nu are pierderi dar este necomprimat (deci fisierele au dimensiuni mari). Nu este foarte popular.

FLAC (hi-res): Acest format comprimat, fara pierderi, suporta rate de esantionare hi-res, ocupa aproximativ jumatate din spatiul WAV si stocheaza metadatele. Este gratuit si acceptat pe scara larga (desi nu de Apple) si este considerat formatul preferat pentru descarcarea si stocarea albumelor hi-res.

ALAC (hi-res): propriul format de compresie fara pierderi de la Apple. De asemenea, suporta hi-res, stocheaza metadatele si ocupa jumatate din spatiul WAV. Este o alternativa la FLAC, prietenoasa cu iTunes si iOS.

DSD (hi-res): formatul single-bit utilizat pentru CD-uri Super Audio. Acesta vine in varietati de 2.8mHz, 5.6mHz și 11.2mHz, dar nu este sustinut pe scara larga.

MQA (hi-res): un format de compresie fara pierderi care impacheteaza fisiere hi-res cu un accent mai mare pe domeniul timpului. Este folosit pentru streaming-ul hi-res Tidal Master, dar este suportat de un numar limitat de produse.

De ce este atat de bun hi-res audio?

Principalul beneficiu revendicat al fisierelor audio de înalta rezolutie este calitatea superioara a sunetului fată de formatele audio comprimate.

Descarcarile de pe site-uri precum Amazon/iTunes sau serviciile de streaming precum Spotify utilizeaza formate de fisiere comprimate, cu bitrates relativ scazute – cum ar fi fisierele AAC de 256kbps pe Apple Music si fluxurile Ogg Vorbis de 320kbps pe Spotify.

Utilizarea comprimarii cu pierderi inseamna ca o parte dintre date dispar in timpul procesului, ceea ce inseamna ca rezolutia este sacrificata in favoare spatiului. Acest lucru are efect asupra calitatii sunetului, ceea ce inseamna ca acele formate nu redau povestea intreaga a melodiilor noastre preferate.

Acest lucru poate fi ok atunci cand ascultati muzica  de pe smartphone, din playlist-ul Spotify, in timp ce mergeti la serviciu cu autobuzul, dar un audiofil serios sau un fan al muzicii isi va dori cu siguranta mai mult. Aici intra in scena audio hi-res.

Pentru a ilustra de ce ar trebui sa sune mai bine decat MP3, haideti sa facem o comparatie intre bitrates. MP3-ul de cea mai buna calitate are un bitrate de 320kbps, in timp ce un fisier de 24bit/192kHz are un bitrate de 9216kbps. CD-urile muzicale au 1411kbps.

Fisierele hi-res de 24bit/96kHz sau 24bit/192kHz ar trebui, asadar, sa reproduca mai bine calitatea sunetului pe care inginerii si muzicienii o inregistreaza in studio. Pot fi chiar aceleasi fisiere inregistrate – acestea fiind denumite, in unele cazuri, “Studio Masters”.

Cu mai multe informatii despre fisierul pe care doriti sa il redati, audio hi-res tinde sa sune mai detaliat si mai texturat, apropiindu-se de performantele originale – cu conditia ca sistemul dumneavoastra sa fie suficient de transparent.

 

De ce am nevoie pentru a reda hi-res audio?

Exista o varietate imensa de produse care pot reda si suporta hi-res audio. Totul depinde de cat de mare iti doresti sa fie sistemul tau, ce buget ai si ce metoda vei folosi preponderent pentru a asculta melodiile tale.

 

Smartphone-uri

Daca doriti o varianta portabila, tot mai multe smartphone-uri suporta redarea hi-res. Acest lucru este limitat, insa, la modelele Android flagship, cum ar fi Samsung Galaxy S9/S9 + si Note 9 (toate suporta fisierele DSD), Samsung Galaxy S8 si S8 +, Sony Xperia XZ2 si noul  XZ3. LG V30 si V30S ThinQ sunt singurele telefoane care suporta hi-res si ofera compatibilitate MQA, in timp ce noile S9 de la Samsung suporta chiar si Dolby Atmos.

Apple iPhone nu ofera pana acum suport audio hi-res, desi exista modalitati de a o face. Acestea sunt: utilizarea unei aplicatii specifice si conectarea ulterioara la un DAC sau utilizand castile Lightning impreuna cu conectorul Lightning de la iPhone.

 

Tablete

Exista si tablete care pot reda hi-res audio, incluzand aici, in primul rand, Samsung Glaxy Tab S4. La MWC 2018, a fost lansat o serie de noi modele compatibile, cum ar fi Huawei M5 sau Onkyo Granbeat.

 

Playere portabile

Ca o alternativa, exista playere portabile dedicate hi-res cum ar fi Sony Walkmans sau player-ul portabil de la Astell & Kern. Acestea ofera mai mult spatiu de stocare si o calitate mai buna a sunetului decat un smartphone multi-tasking.

Si, in timp ce este departe de un player portabil, Sony DMP-Z1 (comercializat in jurul pretului de £8000) este compatibil hi-res (chiar si cu DSD).

 

Desktop

Pentru acest segment, laptop-ul tau (Windows, Mac, Linux) este o sursa principala pentru stocare si redare de muzica hi-res (in cele din urma, aici vei descarca melodiile de pe site-urile de download hi-res), dar asigura-te mai intai ca software-ul pe care il utilizezi pentru redarea melodiilor este compatibil hi-res. De exemplu, Apple iTunnes nu suporta deocamdata, chiar daca MacBook este compatibil, asadar, va trebui sa cumperi si sa download-ezi un software separat pentru a putea reda hi-res audio. Channel D’s Pure Music si Amarra pot fi luate in considerare pentru MAC, in timp ce pentru PC puteti incerca JRiver Media Center.

 

DAC

Nu ne vom baza doar pe DAC-urile interne ale computer-elor sau ale smartphone-urilor pentru a reda corect hi-res. Un USB sau Desktop DAC (precum Cyrus soundKey ori Chord Mojo) sunt o modalitate buna de a obtine cea mai buna calitate audio din fisierele hi-res, stocate pe computer sau smartphone (ale caror circuite audio nu au fost optimizate pentru calitatea sunetului). Conectati simplu un DAC (digital to analog converter) intre sursa si casti pentru o amplificare instantanee a sunetului.

 

Music streamers

Daca sunteti in cautarea unui set-up hi-fi adecvat, va trebui sa cautati streamere muzicale care accepta hi-res (includem aici Cambridge CXN, Arcam rPlay si Naim Uniti Nova). Acest lucru este valabil, in special, daca va veti depozita biblioteca audio hi-res pe un NAS (Network Attached Storage – in esenta, un hard-drive cu procesare integrata), ceea ce va si recomandam.

 

Sisteme

Sunt o multime de alte produse care suporta hi-res playback, incluzand sisteme hibird DAC-amp-streamer (Moon Neo Ace), sisteme de boxe cu totul integrat in ele (KEF LS50 Wireless) si receptoarele AV actuale (Sony STR-DN1080).

Sistemul multi-room de la Sonos, foarte popular, nu are inca intentii de suport hi-res (nici Apple de altfel), dar acest lucru a indemnat companiile rivale, cum ar fi Denon si Bluesound (ale caror generatii secundare de sisteme au castigat o multime de premii), sa ofere redare hi-res in intreaga gama de produse conectate (la un pret superior, bineinteles). Chiar si boxele inteligente, cum ar fi LG WK7 sau Harman Kardon Citation 500, suporta acum hi-res audio.

Nu trebuie sa-ti abandonezi complet intreaga colectie de vinyl-uri pentru a trece la hi-res. Platanele moderne, cum ar fi Sony PS-HX500 va permit sa transformati piesele de pe vinyl in fisiere audio hi-res.

Ca de fiecare data, recomandam folosirea castilor audio de cea mai buna calitate sau a boxelor stereo pentru a auzi cu adevarat beneficiile pe care le ofera inregistrarile hi-res.

S-ar putea sa fi vazut chiar casti hi-res pe piata (acestea trebuie sa produca o frecventa superioara de minim 40kHz), pretinzand ca acopera intreg spectrul audio hi-res si ca, teoretic, ofera o calitate mai buna a sunetului.

 

De unde pot cumpara si descarca muzica hi-res?

Acum ca ai asimilat toata aceasta informatie cu privire la hi-res audio, urmatoarea intrebare logica ar fi: unde pot gasi toate aceste melodii glorioase, hi-res?

Exista in prezent cateva site-uri de download care iti permit sa cumperi si sa descarci single-uri si albume intregi in numeroase formaturi hi-res.

Brand-urile muzicale importante, cum ar fi Sony, Warner sau Universal, au pus la dispozitie cataloage muzicale ample pentru aceste servicii de descarcare in format hi-res, ceea ce inseamna o adevarata lovitura pentru fanii inaltei rezolutii audio. Inainte de toate, cand accesati aceste site-uri fiti siguri ca este clar ce format hi-res si ce bitrate vor avea fisierele pe care le veti cumpara. De asemenea, este bine sa verificati preturile pe mai multe site-uri, intrucat acestea pot sa difere destul de mult.

Digital

Oferind un catalog vast de muzica hi-res care acopera toate genurile si un site care faciliteaza cumpararea pieselor 7Digital este un excelent all-rounder. Functia de cautare este foarte precisa iar navigarea foarte simpla. Aceasta platforma ofera doar descarcari in format FLAC, ceea ce poate fi considerat singurul dezavantaj. Preturile sunt accesibile, de asemenea, si puteti cumpara atat single-uri, cat si albume intregi.

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: