Echipamente Audio | Video Ghid | Recenzii Stire

Yamaha R-N602 – Recenzie

Reprezintă întoarcerea la rădăcinile anilor ’70!

 

R-N602 este conceput pentru a fi utilizat ca parte a sistemului audio Yamaha MusicCast într-o rețea, care vă permite să utilizați toate produsele MusicCast împreună sau separat, controlate dintr-o aplicație care, desigur, înseamnă și servicii populare de streaming (acolo unde este cazul, cum ar fi sistemul vTuner de internet-radio, Pandora, Rhapsody, Spotify, SiriusXM, Napster și Juke).

Dacă vorbim de reţea, „Yammie” suportă, de asemenea, AirPlay, DLNA plus Digital Blocking (un semnal direct al iPod-ului este căutat de DAC-ul Yamaha încorporat). Modul ECO reduce puterea cu 20%, aveți acces la Bluetooth, Wi-Fi și un buton Pure Direct pentru a ocoli majoritatea amplificatoarelor electronice pentru a îmbunătăți calitatea sunetului.

În ceea ce privește suportul pentru fișiere, Yamaha suportă DSD și AIFF 24bit/192kHz, WAV/FLAC 24bit/192kHz, precum și fișierele obișnuite prin intermediul unui DAC Burr Brown. Există, de asemenea, un tuner FM/AM, terminale pentru difuzoare pentru două sisteme și, da, posibilitatea de a conecta un turntable direct, deoarece aveți un amplificator phono, încorporat. Mai multe despre asta mai târziu. Alte prize din spate, în afară de conectorii bazați pe surse RCA, includ două conectoare optice, două coaxiale, un port fără fir pentru o antenă cu șurub și posibilitatea de a conecta un cablu Ethernet și un subwoofer.

 

Voluminos, retro și solid!

Acest produs de high-class vine la tine, cu brațele deschise și cu acea expresie „uită-te la mine!”. Și pe măsură ce descoperi niște butoane mari care gestionează acele controale clasice vechi: înalte, bas, echilibru, și nu uitați de favoritul erei retro, „loudness” lângă adăugirile mai moderne, precum sursa USB, posesorul va ști clar că a dat banii pe ceva de calitate. Unii ar putea pune sub semnul întrebării includerea unor astfel de controale și am fi de acord că cvartetul de înalte/bas/echilibru/luminozitate este mai mult decât inutil. Acestea fiind spuse, Pure Direct îndepărtează orice critică din partea orișicui, deoarece permite semnalului sonor să sară peste acest” cvartet” de funcții. Prin urmare, includerea lor ar putea fi văzută ca „un pic de distracție”, în aceste condiții de proiectare și pentru acest preț… desigur. De ce nu? Publicul țintă, dintre care mulți vor fi începători maturi în ale sistemelor hi-fi pot să vadă includerea unor astfel de controale ca o familiarizare reconfortantă, că tot vorbim de retro și de întoarcerea la rădăcini.

 

Calitatea sunetului

Pentru această recenzie ne-am gândit să folosim lucruri care să scoată în evidență calitățile produsului, așa că am început prin a asculta Buffalo Springfield’s For What’s Worth (1966) pe CD-ul Leema Elements. Trei lucruri ne-au atras atenția. În primul rând, basul era foarte puternic și amplu. Celor de la Yamaha le plac frecvențele mai joase, iar performanța de aici menține sunetul casei, ceea ce înseamnă că această pistă oferă forță de bas excelentă și fundație. Cântecul a fost condus cu o puternică forță ritmică care a dat piesei un sentiment sporit de ritm.

A fost însă o lipsă de angajament, prin asta, vrem să spunem că sunetul a sunat puțin cam” stricat”. Suna ca și cum băieții ar fi cântat într-un studio care era, în fiecare zi, un teatru de operație. A existat o ușoară lipsă de suflet și muzicalitate în prezentarea lui R-N602, astfel încât tobele nu au fost niciodată conectate cu chitarele sau vocile pline de emoție.

Asta în condițiile în care butonul Pure Direct nu fusese activat. Dacă activați această caracteristică, ați depășit o mare parte a amplificatorului pentru a oferi o cale mai directă. Acest lucru a îmbunătăţit calitatea sunetului în mod deosebit, oferind vocilor o calitate mai bună, umană, cu texturi delicate din acordurile vocale, mai evidente, în timp ce chitarele au oferit o mai mare încredere şi implicare. În ciuda acestor aspecte, vestea bună e că, totuși, un anumit aspect analogic a rămas, dar efectul a fost mult redus în modul Pure Direct. Sentimentul de claritate din mijlocul și treimea superioară a sporit tonalitatea muzicii, în timp ce în jurul soundstage-ului a existat o separare instrumentală extraordinară, astfel încât trupa a sunat relaxată și fericită. Nu a existat niciodată un sentiment de tensiune. Acest aspect a sporit performanța acestor instrumente organice, sporind detaliile, astfel R-N602 de la Yamaha a avut o performanță extraordinară. Și toate astea pentru a ne oferi cea mai bună performanță posibilă. Ca și cum amplificatorul ar fi exclamat: „Uite, nu am de ce să lucrez aici… dar asta e cel mai bun lucru pe care aș putea să-l fac.”

Mergând mai departe, și încercând să profităm la maxim de produs, folosind un stick USB, am rulat versiunea DSD a  Concertului de Bach pentru clavecin, flaut și vioară prin portul USB frontal și ne-am bucurat să auzim performanța digitală a dispozitivului R-N602. Anumite instrumente au sunat puțin subțire și ușor forțate totuși, chiar și la această rezoluție înaltă. Performanța s-a alăturat, în esență, testelor CD anterioare, în acest sens. Acestea fiind spuse, au existat multe de admirat oferind acestui aranjament texturat și detaliat timpul de manevră, permițând în același timp instrumentelor complexe, cum ar fi clavecinul, să se exprime.

Am vrut să testăm amplificatorul intern de phono al lui Yamaha. La acest preț, este probabil ca utilizatorii să utilizeze modulul intern și să nu cheltuiască mulți bani pentru un amplificator extern. Transmiterea unui semnal analogic prin această unitate a fost fascinantă, deoarece rezultatele au fost surprinzător de bune. Trompetele au sunat clar, fără nici un indiciu de stridență sau luminozitate, saxofoanele aveau sunete înalte și pline de emoţie, vocile oferind precizie, iar dicția și bass-ul îmbunătățite au fost ferme, rapide și ample. Acest amestec a fost o revelație sonică pentru prețul pe care l-am plăti pentru R-N603!

 

Concluzia!

Yamaha R-N602 oferă valoare pentru banii pe care i-am da pe el și o gamă largă de caracteristici cu un design retro atrăgător. În ciuda răspunsului digital ușor restricționat când vine vorba de CD-uri și de alte fișiere digitale generale, am fost uimiți de sunetul analogic și putem recomanda acest amplificator cu toată inima dacă sunteți în căutarea unui amplificator care să acționeze ca inima sistemului dvs. hi-fi pentru vinil.

 

Pentru preturi, descrieri si specificatii puteti accesa acest link

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.

Citeste si: